Într-o lume care promovează ideea de a fi cât mai productiv și a te dedica complet profesiei sau job-ului tău, probabil ți se pare ciudat să stai degeaba. Și când spunem să stai degeaba, nu ne referim la a sta degeaba în fața televizorului, a calculatorului sau de a da scroll pe Facebook.
Vorbim mai degrabă de a petrece tu cu tine câteva momente de liniște în care te deconectezi de la orice lucru care în mod normal îți distrage atenția.
Desigur că, în teorie, acest lucru nu pare foarte complicat însă odată ce încercăm să facem asta observăm o rezistență foarte mare. De ce? Îți vom explica în articolul următor unde te vom învăța și câteva tehnici prin care îți poți “păcăli” mintea să intre în acea stare de meditație.
Continut
Ce anume este meditația?
Chiar dacă ai impresia că a medita este un lucru complicat pentru care îți trebuie pregătire, în esență este o tehnică profundă prin care înveți să trăiești în prezent.
Practic, te rupi de fluxul de gânduri care au legătură fie cu trecutul sau viitorul tău (gânduri care de cele mai multe ori au o încărcătură energetică negativă deoarece, ca oameni, tindem să ne îngrijorăm mai mult decât ar fi nevoie) și îți aduci și menții mintea în momentul prezent.
De ce să practici meditația?
Foarte multe persoane ajung să fie interesate și să apeleze la această tehnică doar în momentele critice din viața lor. Adică, atunci când nivelul de stres a atins un nivel pe care corpul nu îl mai poate susține. Prin urmare, își pierde din vitalitate, energie și poate chiar să cedeze.
Poate ai auzit de termenul de burnout, care, după părerea specialiștilor în sănătate, reprezintă boala profesională a secolului. Aceasta apare ca un efect la epuizarea și stresul legat de muncă. Atunci când vrem să dăm tot ce e mai bun sau când vrem să fim primii, fiind uneori “motivați” și de către șeful nostru, încât uităm că avem nevoie și de relaxare și detensionare.
Așadar, orele suplimentare sau ocuparea weekend-urilor cu munca nu sunt cea mai bună idee atunci când vrei să-ți menții o minte și un corp sănătos. Oricât de încurajată ar fi ideea de hustle în zilele noastre.
Totuși, meditația îți poate oferi o modalitate prin care să-ți recapeți energia necesară chiar și în perioadele de stres. Deci, cu cât o practici mai din timp, cu atât îți vei minimiza riscul de a ajunge în stadiul de stres sau oboseală cronică.
Cum poți începe să o practici?
În primul rând, trebuie să înțelegi faptul că la început s-ar putea să ți se pară foarte greu. Asta deoarece starea naturală a minții tale este cea de gândire. Dar nu e nevoie să te descurajezi deoarece, în timp, vei vedea că acest proces devine din ce în ce mai ușor. Până când va părea ceva aproape natural.
În primul rând, găsește un loc în care să nu fi deranjat de niciun factor extern – zgomote, membrii ai familiei care au nevoie de tine sau orice alt lucru care s-au putea să-ți distragă atenția.
Apoi, așează-te într-o poziție confortabilă (fie pe un fotoliu, un scaun sau chiar pe jos) și închide ochii. Pasul următor este să-ți focusezi atenția pe respirație. La început vei observa că mintea ta devine chiar mai agitată, dar asta se întâmplă deoarece devii mai conștient de cât de ocupată e, de fapt, aceasta.
E posibil să fii ispitit să urmezi fiecare gând în parte dar este important să încerci să rămâi concentrat pe o singură direcție – adică pe respirație. Repetă acest lucru ori de câte ori e nevoie până când mintea ta să se liniștească.
Care sunt beneficiile meditației?
Câteva dintre principalele beneficii ale meditației sunt:
- Întărirea sistemului imunitar
- Reducerea sau chiar eliminarea stresului cotidian
- Regenerarea organismului la nivel celular
- Îmbunătățirea stării generale de sănătate
- Încetinirea procesului de îmbătrânire
- Reducerea anxietății sau a depresiei
Zi de zi suntem cu mintea într-o mulțime de părți. Încă de când deschidem ochii dimineața începem să ne gândim la ce vom avea de făcut în ziua respectivă. Și odată cu gândurile vin și grijile. Așadar, nu e de mirare că suntem din ce în ce mai obosiți și uneori ne vine chiar greu să ne concentrăm asupra a ceea ce avem de făcut.
Tocmai de aceea, e important să punem mintea pe pauză din când în când și să-i oferim câteva momente în care să nu mai gândească. Iar cea mai bună tehnică prin care putem face asta este meditația.
Consideri că acest articol a fost util?