Skip to main content

Sa investesti bani proprii este un pas mare. Acest ghid va ajuta sa decizi daca sa investiti este potrivit pentru tine.

Dobanzile mici acordate pentru conturile de economii din ultimi ani au facut multi sa incerce sa caute solutii mai rentabile pentru bani lor. A investi inseamna sa iti asumi riscul ca poti pierde bani. Acesta nu este intotdeauna un lucru rau, mai mult risc poate insemna randamente mai bune.

Inainte de a investi trebuie sa fiti pregatiti pentru faptul ca puteti pierde o parte din bani din economii sau chiar toate. Trebuie sa va evaluati finantele si sa va asigurati ca aveti masurile de protectie necesare.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

De ce vrei sa investesti?

Obiectivele tale financiare pot stabili daca este mai bine sa iti pastreezi bani intr-un cont de economii sau sa ii investesti.

Stabilirea obiectivelor financiare va va ajuta sa decideti cat de mult risc trebuie sa va asumati pentru realizarea dorintelor.

In general trebuie sa fi pregatit pentru a va desparti de bani investiti cel putin 5 ani, pentru a oferi o sansa investitilor tale sa treaca peste scaderile neregulate ale pietei.

Iata cateva exemple tipice de obiective financiare:

  • Cumpararea unei case
  • Organizarea unei nunti
  • Pensionare
  • Taxe universitare
  • Masina

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ai datorii?

Asigurate ca datoriile tale sunt sub control! Dobanda datoriei tale poate sa depaseasca profiturile tale din investitii. Singurele datorii care fac exceptie sunt datoriile cu dobanzi foarte mici precum creditele ipotecare.

Recomandam ca inainte sa investesti, reduti datoriile pana la pragul in care sunt usor de gestionat sau in mod ideal sa le platesti integral.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ai economii in caz de urgenta?

Ai bani de rezerva pe care sa ii folosesti in caz de urgenta? Inainte de a-ti risca banii, ai nevoie sa ai un fond de economii pentru urgente in cazul in care apar situatii neprevazute.

Regula economiilor de urgenta este una general acceptata, trebuie sa ai cel putin 3 luni de salariu in economii inainte sa investesti. Gandestete in avans la costurile pe care le ai deoarece, daca retragi bani din investiti rapid ai putea pierde bani.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Intelegi riscurile asumate?

Este fundamental sa intelegi riscurile pe care le vei intampina atunci cand investesti si de a decide cat de mult esti dispus sa risti.

Trebuie sa te asiguri ca ai numerar sau sold la care sa recurgi o lunga perioada de timp. Piata poate deveni volatila din cauza influentelor, astfel nu este recomandat sa investesti cu risc ridicat daca nu ai acesti bani pusi deoparte pe care poti conta.

Pentru a intelege riscul trebuie sa sti in ce investiti, incearca sa te documentezi cat mai bine inainte de a cumpara orice stoc. Daca ai indoieli, mai intai poti incerca sa investesti in actiuni si obligatiuni cu bani putini.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Exista investiti fara risc?

Exista investitii care sunt considerate mai putin riscante decat altele, precum obligatiunile corporative si titluri de stat.

Acestea fiind spuse, nu puteti elimina complet riscul implicat. Chiar si in exemple de mai sus, in cazul obligatiunilor corporative, emitentul poate da faliment, astfel actiunile devin fara valoare.

Titlurile de stat sunt considerate un pariu mai sigur, este foarte putin probabil ca acestea sa nu plateasca dobanda si sa faca rambursarile de capital.

In general, randamentul obligatiunilor este destul de scazut. Acestea sunt din punct de vedere tehnic active “sigure”, in investitii. Dar precum stim un risc scazut inseamna randamente mici.

Daca doriti profituri mai mari inseamna sa acceptati un element de risc suplimentar. Investitiile care au produs de-a lungul timpului au avut cel mai bun randament sunt cele care au generate cele mai mari cresteri si coborasuri pe parcurs, cum ar fi actiunile. Din acest motiv este recomandat sa nu investiti toti bani in acelasi loc si sa aveti un portfoliu de investiii diversificat, care sa aiba sens pentru atitudinea ta fata de risc.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ar trebui sa investesc in criptomonede?

Exista foarte multe criptomonede pe piata, precum: bitcoin, etherium, dogecoin, etc. Fiecare dintre ele va permite sa tranferati bani oriunde in lume fara a fi nevoie sa va faceti griji cu privire la ratele de schimb. Acestea sunt sustinute de codul calculatorului si nu de o banca centrala.

Piata criptomonedelor este foarte volatila, adica are un risc mare, au fost prabusiri foarte mari in 2018 si in 2022 unde pretul a scazut cu apropape 70% in urma unei urcari foarte puternice in anul precedent. O astfel de investitie care poate inregistra o scadere atat de abrupta intr-o perioada de timp atat de scurta inseamna un risc extrem de mare.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cum sa incepi sa investesti?

Daca simti ca esti pregatit sa investesti, urmareste-ne ghidurile in care explicam mai in detaliu despre cum faci sa investesti si optiunile pe care le ai.

Primul pas este alegerea platformei pe care vrei sa investesti, in momentul de fata sunt foarte multe platforme care au oferte foarte bune pentru inscriere si retragere bani. Alegerea platfomei depinde foarte mult de telul tau, unde vrei sa investesti, ce actiuni vrei sa cumperi, etc.

Pentru a intelege mai bine si a lua decizii mai bune in alegerea modului in care vrei sa investesti si cum sa investesti am pregatit cateva idei, prezentate in ordinea importantei:

  • Adauga in mod constant bani la investitiile tale, chiar daca sunt sume mici, si lasa dobanzile compuse sa isi urmeze cursul. Acesta este fundamentul succesului in investitii.
  • Portfoliul sa fie diversificat, cu cat este mai diversificat in actiuni, obligatiuni sau alte active, cu atat ai sansa mai mare sa reusesti sa faci investitii
  • Alege platforma de tranzactionare cu cap, o taxa de 1% nu suna rau dar daca ne uitam mai aproape, 1% din castigul tau de 5% pe an reprezinta de fapt 20% din profituri.
  • Conteaza foarte mult stocurile sau obligatiunile pe acre le cumperi, piata poate fi speculata dar in cele mai multe cazuri totul se rezuma la noroc. Incercarea de a ghici care actiuni vor creste pe viitor poate face mai mult rau decat bine.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Sa investesc o suma mare sau sume mici si constant?

Exista diferite strategii in functie de telul tau, unde vrei sa ajungi. In cele mai multe cazuri este bine sa investesti regulat, de obicei lunar, cu aceiasi sume pentru a atenua cresterile si coborasurile pietei.

Ideia din spatele investitilor regulate cu aceiasi suma este faptul ca cumparati active la preturi diferite in mod regulat, decat foarte multe deodata, astfel, elimini miscarile pietei si poti ajunge mai bine decat daca investesti o suma mare odata. Daca investesti o suma mare ai avea aceeasi bani in active, dar daca investesti in mod regulat exista sanse sa ai mai multe actiuni si in consecinta sa ai o crestere de capital daca actiunile vor ajunge inapoi la suma la care ati inceput sa investiti.

Singura parte negativa este atunci cand actiunile cresc incontinuu, daca aveti o suma mare investitia initial are randament mai bun decat daca investiti sume mici constant.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Atentie la escrocherii

O escrocherie in investitii apare atunci cand cineva iti ofera o oportunitate falsa de a face un profit daca iti predai bani.

De obicei este foarte temptanta si convingatoare in multe cazuri chiar pare o investitie legitima, dar daca nu esti atent iti poti pierde o parte din bani daca nu chiar toti.

Evitati sa investiti in lucruri nereglementate si care nu respecta regulile impuse de autoritati, acestea au un risc foarte mare. Investitiile nereglementate nu sunt protejate in acelasi mod ca investitiile reglementate si nu ofera sansa de a fi recuperate in situatii grave. Verifica firmele de la care doresti sa cumperi actiuni sa fie listate la bursa.

Un ultim sfat este daca o investitie suna prea bine atunci poate ar merita sa cautati pe internet, pe forumuri si site-uri web daca nu cumva este doar o escrocherie cunoscuta.

investitii

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 3.67

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui