Skip to main content

Odată cu trecerea în era tehnologiei și a internetului, piața muncii a început și ea să sufere modificări importante. În trecut, marea majoritate a meseriilor sau locurilor de muncă necesitau ca persoana să fie prezentă acolo, cum ar fi munca în fabrici, ateliere, în construcții sau medicină.  În prezent, pe lângă toate acestea, au apărut toate ramurile ce au la bază un lucru comun și anume internetul.

Dacă în trecut, atunci când o persoană ajungea acasă, era deconectată, practic, de restul lumii, acum se poate spune că lucrurile sunt aproape invers. Internetul a oferit, pe lângă accesul la informații nelimitate, posibilitatea de a comunica și de a rezolva lucruri de la distanță, fapt care anterior era imposibil. Concomitent, au început să apară un număr foarte mare de joburi ce pot fi făcute de acasă iar interesul oamenilor pentru acestea este în continuă creștere

Cine sunt cei care optează pentru joburi de acasă?

Curiozitatea față de joburile de acasă apare, de cele mai multe ori, atunci când o persoană este interesată de modurile prin care poate obține un venit suplimentar. Pentru o persoană cu un loc de muncă cu normă întreagă, nu este realistă angajarea concomitentă și pe o altă poziție. Chiar dacă aceasta ar fi cu normă parțială, ar însemna o medie de 12 ore lucrate pe zi, în două locuri diferite. Dacă se adaugă și timpul petrecut pe drum, de acasă până la fiecare dintre ele și între cele două locuri, concluzia ce reiese este că, acest lucru nu este sustenabil sau realist, mai ales pe termen lung.

Așadar, ideea unui job care să poată fi făcut din confortul propriei case și care să producă un venit suplimentar este din ce în ce mai studiată de către o mare parte a populației. Internetul a adus cu el un număr extraordinar de mare de activități ce pot fi desfășurate de acasă și care pot produce venituri.

Majoritatea celor ce optează pentru astfel de venituri suplimentare, sunt de multe ori persoanele tinere sau de o vârstă mijlocie care au câteva noțiuni despre utilizarea internetului. O altă categorie care apreciază aceste locuri de muncă sunt studenții care în general au programul diferit în fiecare zi la facultate. Jobul de acasă le oferă în general flexibilitatea pe care un loc de muncă obișnuit nu o are.

Avantajele și dezavantajele joburilor de acasă

Avantaje Dezavantaje
Flexibilitate – posibilitatea de a lucra în orice interval orar. ( Aici trebuie menționat că există anumiți angajatori care vor ca orele de lucru să fie aceleași cu ale celorlalți angajați din companie. În general acest lucru se aplică pentru pozițiile care necesită o colaborare cu restul departamentelor sau persoanelor din firmă) Mulți angajatori plătesc mai puțin o persoană pentru același job dacă este făcut de acasă, cu toate că firma respectivă scutește multe cheltuieli dacă angajatul nu este fizic la locul de muncă. Din păcate, încă există conceptul că o persoană care muncește de acasă “nu merită”
Posibilitatea de a lucra pentru mai multe firme în același timp De multe ori, joburile de acest gen nu sunt foarte bine plătite. Sunt de tipul “entry level” și nu pot fi singura sursă de venit a unei persoane
Fără timp pierdut pe drum spre locul de muncă Dacă este vorba de un job bine plătit, acesta necesită de multe ori cunoștințe tehnice avansate de IT, tehnologie, marketing sau alte ramuri pentru care este necesară o specializare sau o diploma
Confortul propriei case nu se poate compara cu nici un loc de muncă fizic Vor exista întotdeauna meserii ce nu pot fi făcute de acasă, așadar o persoană care vrea să își construiască o carieră din așa ceva, nu va avea posibilitatea de a lucra din propriul cămin.
Costul transportului la locul de muncă se reduce la zero Mai mult timp petrecut acasă înseamnă automat costuri mai mari pentru energia electrică, încălzire și alte utilități de acest tip .

Ce trebuie să știi atunci când începi să cauți un job de acasă

În primul rând trebuie să știi că, pe cât de multe joburi de acasă există, pe atât de mare este competiția. Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru așa ceva iar mulți dintre ei sunt bine pregătiți. Angajatorii țin cont și aici de experiența în domeniu, iar salariile oferite pentru cei fără experiență nu sunt extraordinare. Dacă vrei să găsești un job de acasă care să poată deveni singura ta sursă de venit, trebuie să te orientezi în general spre domeniile ce au legătura cu tehnologia. Acestea sunt cele mai bine plătite, dar necesită și cea mai multă pregătire, cunoștințe tehnice și de IT.

Nu renunța la actualul job înainte de a găsi ceva stabil de acasă. Tocmai faptul că îl poți încerca în paralel cu locul actual de muncă îți oferă un mare avantaj pe care nu trebuie să îl omiți. Ține minte că un job de acasă nu înseamnă automat că este mai ușor.

Deschiderea unui business care să devină un job de acasă

Mai există o categorie de persoane, cele care aleg calea de antreprenor. Majoritatea o fac atunci când consideră că jobul actual nu mai prezintă posibilități de creștere salarială și aleg să își deschidă propriul business. Din fericire, în zilele noastre, inclusiv deschiderea unei firme se poate face din confortul propriei case. În general, cele mai multe persoane folosesc veniturile obținute la locul normal de muncă pentru a își crește și dezvolta afacerea până în punctul în care sunt confortabili ca aceasta să devina singura sursă de venit.

Acesta este modul în care, fiecare om deține controlul absolut asupra muncii sale. Este propriul său angajat, lucrează când vrea și face lucrurile exact așa cum își dorește. De menționat aici este că, de multe ori cei care aleg această cale ajung să muncească mai mult decât la un job cu normă întreagă. O afacere poate necesita mai mult timp si dedicație, însă este singura metodă prin care o persoană poate scăpa definitiv din poziția de angajat al unei alte firme. Multe domenii s-au dezvoltat în așa fel încât se pot desfășura exclusiv online, în condițiile pe care și le dorește fiecare.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui