Skip to main content

După cum probabil știi deja, sistemul de pensii din România este unul destul de complex, care se bazează pe 3 surse, respectiv piloni. Pilonul I – pensia de stat, Pilonul II – pensia administrată privat și pilonul III – pensia facultativă. Toate au ca scop facilitarea unei vieți ușoare și liniștite atunci când ajungi la vârsta de pensionare. De asemenea, scopul nu este acela de simplă supraviețuire, ci de a profita de timpul liber avut în acei ani.

Unul dintre cei 3 piloni este reprezentat de pensia facultativă. În general, oamenii nu cunosc atât de multe detalii despre acesta, tocmai din cauza caracterului său opțional. Cu toate acestea, dacă ești o persoană grijulie care se gândește chiar de pe acum la vârsta de pensionare, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre acest tip de pensie.

Ce este, mai exact, pensia facultativă?

După cum îi spune și numele, acest tip de contribuție este unul facultativ, pentru care poți opta, cu scopul de a avea mai mulți bani odată ajuns la vârsta de pensionare. Există și varianta prin care angajatorul tău poate opta să îți plătească contribuțiile la un astfel de fond de pensii. Multe companii oferă acest lucru ca pe un beneficiu pentru cei care sunt angajați acolo. Așadar, acest pilon reprezintă o altă sumă de bani de care vei beneficia atunci când ajungi la vârsta de 60 de ani.

Avantajele acestui tip de pensie

  • Din punct de vedere fiscal, în limita a 400 de euro pe an, aceste contribuții sunt scutite de plata impozitul aferent venitului salarial.
  • Banii nu se pot pierde și vor rămâne protejați în contul tău. Aceștia se depun pe baza codului numeric personal.
  • Banii se pot moșteni de către urmașii tăi în cazul unui eveniment nefericit.
  • Spre deosebire de celelalte tipuri de pensii, în acest caz îți poți ajusta suma contribuțiilor în funcție de nevoile și veniturile tale din acea perioadă. Dacă se apropie o perioadă aglomerată din punct de vedere financiar, poți reduce sumele virate către fondul de pensii facultative pentru a te putea ocupa de restul urgențelor.
  • Având în vedere că banii se află într-un fond de investiții, aceștia vor fi direcționați către diverse active financiare cu scopul obținerii de profit. Astfel, ei nu vor sta degeaba, ci vor avea un randament anume în funcție de fondul pentru care ai optat.
  • Transparență – toate fondurile oferă informații concrete și simple prin care poți vedea în permanență ce se întâmplă cu banii tăi.
  • Orice persoană poate contribui la un astfel de fond, indiferent de vârsta acesteia, spre deosebire de pensia administrată privat unde contribuțiile sunt obligatorii pentru cei cu vârsta mai mică de 35 de ani.

Dezavantajele acestui tip de pensie

  • Există o limită maximă a sumelor care pot fi virate în acest sens, respectiv 15% din veniturile tale brute pe care le realizezi lunar.
  • Cu toate că este facultativă, dacă ai aderat la un astfel de fond de pensii, banii nu mai pot fi retrași sub nici o formă până la vârsta de 60 de ani. De asemenea, trebuie sa fii realizat cel puțin 90 de contribuții. Singura variantă de retragere anticipată este în caz de invaliditate sau deces, caz în care moștenitorii tăi pot beneficia de banii respectivi.
  • Este posibil ca banii pe care îi virezi lunar să poată fi folosiți în alte moduri, prin care să obții mai multe venituri în final. Astfel, este posibil ca mulți oameni să nu vadă utilitatea acestui tip de pensii, în cazul în care ei pot înmulți acei bani mai ușor și cu un randament mai bun decât cel oferit de fondul de pensii.

pensia facultativăDe ce să optezi, totuși, pentru acest tip de pensie?

Din nefericire, sistemul de pensii din țara noastră este plin de imperfecțiuni. Tendința populației este una de îmbătrânire. Având în vedere că pensiile de stat sunt practic plătite de cei care sunt angajați în acest moment in România, ele sunt puternic influențate de numărul persoanelor care lucrează. Tendința oamenilor tineri și calificați este de a părăsi țara, orientându-se spre state care le pot oferi un trai mai bun pentru exact aceeași muncă prestată aici.

Așadar, va exista un moment în care, pensiile de stat pur și simplu nu vor mai putea fi susținute de angajații din România. Din această cauză, există și celelalte două tipuri de pensii. Scopul lor este de ca, împreună, să îți asigure un trai cât mai bun la vârsta de pensionare.

De asemenea, dacă deții o companie în România, poți alege să plătești contribuțiile aferente acestei pensii pentru angajații tăi. Astfel, vei fi scutit de anumite taxe și impozite față de oferirea acelor sume ca parte a salariului.

Cum contribui, mai exact, la un fond de pensii facultative?

În primul rând, trebuie să știi că, spre deosebire de Pilonul II, pensia facultativă necesită aderarea în mod expres la un astfel de fond. În cazul celei administrate privat, dacă te regăsești în categoria de vârstă pentru care aceasta e obligatorie, după 4 luni de la angajare vei fi atribuit în mod automat către un fond de pensii dacă nu optezi tu pentru unul anume.

Va fi nevoie ca tu personal să semnezi un act de aderare la un fond de pensii facultative, pe care ulterior să îl prezinți angajatorului pentru ca acesta să rețină și să vireze sumele respective. Desigur, acest pas nu este obligatoriu, astfel că poți face tu transferul fondurilor lună de lună.

Cum alegi un fond de pensii facultative?

Unul dintre primele lucruri la care trebuie să fii atent este să te asiguri că acea instituție este autorizată de către stat, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a desfășura astfel de activități. Actul de aderare trebuie să conțină diverse informații ce au caracter obligatoriu, cum ar fi denumire administratorului, cuantumul contribuției, activele financiare în care sunt investiți banii și toate drepturile și obligațiile participantului.

Idei de final

Pilonul III de pensii poate veni în ajutorul oricărei persoane care își dorește un venit suplimentar odată ajunsă la vârsta de pensionare. Este o modalitate sigură de a economisi o parte din veniturile tale, fără a purta grija lor, cu scopul de a duce o viață cât mai liniștită atunci când va veni acel moment.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui