Educația financiară este un subiect prea puțin abordat în societatea românească. De mici copii, românii nu sunt învățați să fie responsabili cu veniturile lor, fapt ce se oglindește în majoritatea deciziilor importante luate de-a lungul vieții. In multe cazuri, consecințele pot fi severe, atunci când o persoana realizează ca nu își poate gestiona finanțele și ajunge, de multe ori, în situații ce puteau fi prevenite dacă ar fi existat câteva cunoștințe de bază.
Continut
Ce sunt titlurile de stat?
Acestea reprezintă niște instrumente sau unelte financiare care pot fi utilizate în diferite moduri, de către persoanele fizice sau juridice din România. Principiul lor de funcționare este unul simplu. Sunt emise de către Ministerul Finanțelor și reprezintă un împrumut către statul Român, pe o anumită perioadă de timp. De obicei, statul folosește aceste sume de bani pentru a finanța diferite proiecte sau pentru a putea acoperi anumite deficite.
În schimbul acestui împrumut, persoana care le achiziționează este recompensată cu o dobândă anuală fixă. La finalul perioadei, respectiv la maturitatea titlurilor, statul rambursează și valoarea acestora către cumpărător.
Numite printre altele și obligațiuni, ele sunt foarte apreciate atât de către persoanele fizice cât și de cele juridice care încearcă să obțină un randament mai bun față de dobânzile oferite de către bănci.
De ce sunt titlurile de stat apreciate de către populație?
În general, acestea sunt considerate a fi tipul cel mai sigur de investiții, întrucât se presupune că statul nu poate da vreodată faliment. Astfel, acesta nu se poate afla vreodată în imposibilitatea de plată a sumelor respective atunci când titlurile au ajuns la maturitate.
Un alt motiv pentru care acest instrument financiar este extrem de apreciat consta în randamentul mai mare pe care statul îl oferă față de băncile din România. În general, dobânda pornește de la aproximativ 4,5 % și se poate apropia chiar de 8% pe an. Pe deasupra, față de un depozit la termen, acestea pot fi vândute chiar înainte de maturitate, fără a pierde dobândă. Un alt avantaj al acestor tipuri de investiții este acela că, dobânda primită nu este impozitabilă.
De asemenea, banii pot fi accesați rapid și ușor, fără bătăi de cap. Singurul dezavantaj existent atunci când sunt folosite este acela că nu protejează banii împotriva inflației. Din cauză că dobânda este fixă, randamentul real va fi influențat an de an de rata inflației.
Câteva noțiuni de bază privind educația financiară șI titlurile de stat
Educația financiară ar trebui să facă parte din noțiunile elementare pe care orice om și le însușește de-a lungul vieții. Sunt necesare doar câteva idei și concepte care se pot aplica indiferent de veniturile realizate. O mentalitate sănătoasă din acest punct de vedere poate preveni o mulțime de probleme care vin de-a lungul timpului și pe care multe persoane nu știu să le gestioneze.
O primă idee este aceea că, în fiecare lună o persoană ar trebui să poată economisi, într-o forma sau alta, o parte din veniturile realizate. O evidență strictă a veniturilor și a cheltuielilor poate fi de un real folos în orice moment. Pe de o parte, permite urmărirea destinației tuturor banilor din gospodărie și o mai bună gestionare a lor. Pe de altă parte, se pot observa mai clar posibilitățile și limitele ce nu ar trebui depășite și se poate stabili o strategie de economisire. O idee din ce în ce mai răspândită este ca atunci când sunt realizate venituri, o parte dintre acestea să fie redirecționate din start către o formă sau alta de depozit financiar înainte de orice alte cheltuieli.
Cu toate că există o mulțime de metode a economisi și investi banii, titlurile de stat reprezintă una dintre variantele care sunt disponibile publicului larg, fără a fi nevoie de cunoștințe tehnice sau deosebite. Este o metoda ușor de folosit, întrucât pe internet, pe site-urile Trezoreriei și Ministerului Finanțelor sunt explicate toate etapele, pas cu pas. Practic, orice persoană fizică sau juridică poate investi în titluri de stat, obținând un randament mai bun față de un depozit la termen și o scutire de la plata impozitelor aferente dobânzilor primite.
Clasificarea titlurilor de stat
Din punct de vedere al perioadei de scadență, în general ele se împart in titluri pe o perioadă scurtă – 1 an și titluri pe perioade medii și lungi care pot fi de 3, respectiv 5 ani.
Există două tipuri de titluri de stat, titlurile Fidelis și cele Tezaur. Primele se achiziționează prin intermediul anumitor bănci și sunt tranzacționate la Bursa de Valori București iar cea de-a doua categorie este destinată cumpărării de la Trezoreria statului, Poșta Română sau online.
După cum spuneam anterior, ambele categorii sunt emise de către Ministerul Finanțelor și pot fi cumpărate doar în anumite perioade predeterminate. Atunci când se anunță o nouă emitere de titluri, sunt prezentate și dobânzile care vor însoți obligațiunile emise în acea perioadă.
Cum se situează titlurile de stat față de alte modalități de investiții
Față de alte instrumente financiare, obligațiunile de stat sunt folosite în special de persoanele cu un apetit mai scăzut pentru risc. Riscul fiind mic, randamentul este, de asemenea, similar. Alte tipuri de investiții, cum ar fi cele în acțiuni la Bursa de Valori prezintă un risc mai mare, dar și câștigurile pot fi pe măsura.
In fața unui depozit la termen, așa cum este menționat mai sus, există toate avantajele posibile. Investițiile imobiliare pe de altă parte, nu sunt atât de ușor accesibile întrucât, de multe ori sunt necesare sume mult mai mari de bani, cu toate că randamentul de bază este asemănător.
Concluzie
Titlurile de stat sunt considerate a fi printre cele mai sigure instrumente financiare. Există două tipuri principale și sunt disponibile publicului larg și nu necesită cunoștințe sau tehnici avansate pentru a putea fi înțelese și utilizate. Cu doar câteva noțiuni teoretice, ele pot fi un aliat de nădejde în ceea ce privește o viață echilibrată din punct de vedere financiar. Pot oferi o plasă de siguranță în vremurile tulburi cu toate că randamentul lor nu este extrem de ridicat.
Consideri că acest articol a fost util?