Skip to main content

Ce este vitamina B1?

Jucând un rol foarte important în procesul de transformare a glucozei în energie, vitamina B1 contribuie la o bună funcționare a mușchilor, inimii, dar și al nervilor. La fel ca în cazul tuturor vitaminelor din complexul B, vitamina B1 este o vitamină solubilă în apă.

Vitaminele B sunt clasificate în funcție de materialele în care se dizolvă, unele dizolvându-se în apă, în timp ce altele dizolvându-se în grăsimi. Vitaminele solubile în apă sunt cele care circulă prin fluxul sanguin, iar excesul este eliminat din corp prin urină.

Care este cantitatea recomandată?

Vârsta Doza zilnică recomandată
Copii (0-12 ani) 0,4-1,2 miligrame/zi
Adolescenți (12-18 ani) 1,3 miligrame/zi
Femei (18-99+ ani) 1,3 miligrame/zi
Bărbați (18-99+ ani) 1,5 miligrame/zi

Cantitățile sunt diferite însă și în funcție de starea de sănătate a persoanei respective. De exemplu, în cazul femeilor care alăptează sau în timpul sarcinii, cantitatea este una mai mare. În cazul alcoolismului cronic cantitatea este și ea una mai mare.

Cum pot include vitamina B1 în dieta mea?

Alimente bogate în vitamina B1 Cantitatea de vitamina B1 (per 100 g)
Alge marine (128 g) 2.66 miligrame
Drojdia alimentară (2 lingurite) 9.6 miligrame
Nucile de macadamia (128 g) 1.6 miligrame
Fasolea neagră (40 g) 1,5 miligrame
Lintea (1/3 ceașcă) 0.53 miligrame
Boabe de soia (40 g) 0.53 miligrame
Fasolea albă (40 g) 0.53 miligrame
Sparanghel (128 g) 0.3 miligrame
Varză de Bruxelles (128 g) 0.16 miligrame

La ce ajută vitamina B1?

Vitamina B1 este prima descoperită în complexul B de vitamine, aceasta fiind un nutrient vital pentru oameni. Ea joacă un rol esențial în menținerea unui sistem nervos sănătos, contribuind în același timp și la o foarte bună funcționare cardiovasculară a corpului. Această vitamină este una dintre cele opt vitamine solubile în apă din complexul B, ea ajutând foarte mult la transformarea glucidelor în glucoză, aceasta fiind și ea folosită la rândul ei pentru a produce energie suficientă, astfel încât organismul să poată funcționa într-un mod optim.

Vitamina B1 este necesară și pentru a descompune grăsimile, dar și proteinele, aceasta având un rol important în a menține tonusul muscular, precum și la menținerea nivelului pereților tractului digestiv. Această vitmaină mai este recunsocută și pentru faptul că ajută organismul să facă față stresului, fiind cunoscută și că vitamina anti-stres.

Datorită prezenței vitaminei B1 în organism, zahărul este oxidat, dar și transformat într-o formă utilizabilă de energie. Vitamina B1 este o parte componentă a sistemului enzimatic complex numit piruvat dehidrogenază, acest sistem ajutând la oxidarea zahărului. Această vitamină este așadar necesară pentru o mulțime de funcții ale organismului.

Un alt lucru pe care îl face vitamina B1 este că protejează nervii. Ea are un rol foarte important în protejarea nervilor, ajutând la dezvoltarea corectă a tecilor de mielina, ele protejând nervii. În cazul unui deficit de vitamina B1, mielina se poate degenera, lucru care poate duce la o deteriorare a nervilor și în unele situații chiar și la deces.

Vitamina B1 este excelentă pentru că poate preveni bolile de inimă, ea susținând porcesul de producție a aceticolinei, un neurotransmițător care transmite mesaje atât către mușchi, cât și către nervi, el asigurând și funcționarea optimă a inimii. În cazul deficitului de vitamina B1, pot apărea diverse probleme în ceea ce privește funcționarea optimă a cordului.

Vitamina B1 mai are un rol important și în prevenirea cataractei și anume că dacă aceasta este administrată în paralel cu alți nutrienți esențiali poate întârzia, dar și preveni apariția cataractei. Având și proprietăți anti-îmbătrânire, vitamina B1 oferă persoanei care se bucură de beneficiile sale o mulțime de capacități antioxidante. Corpul este protejat în acest fel de semnele îmbătrânirii cum ar fi petele cutanate, dar și ridurile. De asemenea, această vitamină este foarte benefică de a fi luată odată cu înaintarea în vârstă, ea având o mulțime de efecte benefice asupra persoanei care dorește să se bucure de ea.

Vitamina B1 mai poate și îmbunătăți memoria, această îmbunătățind în același timp și capacitatea de concentrare. În plus, aceasta mai este folosită pentru tratarea multor turburari nervoase cum ar fi scleroza multiplă sau paralizia Bell. Mai este conoscuta și că fiind o „vitamina pentru moral” și anume că aceasta are un impact pozitiv asupra sistemului nervos, ea îmbunătățind semnificativ starea psihică.

Un alt lucru pe care îl face această vitamină este că stimulează producția de celule roșii din sânge, globulele roșii fiind vitale. În situația în care o persoană se confruntă cu alcoolismul, vitamina B1 este ideală pentru aceste persoane, ea fiind luată de acestea. Mai precis, această vitamină reușește să apere organismul de problemele cauzate de ciroză, hipertiroidie, precum și infecții sau alte efecte asociate alcoolismului.

vitamine-b1Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Deficitul de vitamina B1 poate provoca în prima faza simptome legate de latergie, pierderi de memorie, stare de iritabilitate, precum și probleme cu somnul. De asemenea lipsa poftei de mâncare poate fi un alt semn al faptului că persoana se confruntă cu o lipsa de vitamina B1. Pierderea în greutate, indigestia, dar și constipația sunt alte semne ale lipsei vitaminei B1 în organism. Aceste simptome trebuie tratate imediat, astfel încât să se evite formele severe de deficit de vitamina B1.

O formă severă de deficit de vitamina B1 este cunoscută sub numele de beriberi. Această afecțiune este caracterizată prin diverse anomalii la nivelul nervilor, inimii, dar și ale creierului. Simptomele variază însă de la o persoană la alta.

Riscul de carență de vitamina B1 este unul însă foarte rar pentru că obișnuim să consumăm alimente care au cantități suficiente din această vitamină. În doze mari nu s-a dovedit încă faptul că vitamina B1 ar provoca probleme de sănătate. Administrarea unei cantități mai mici de 100 mg pe zi de suplimente de vitamina B1 nu provoacă nici un fel de problema, iar excesul este eliminat prin urină.

Concluzie

Vitamina B1 este așadar una importantă pentru organism, aceasta oferind o mulțime de beneficii, de aceea ea trebuie inclusă în dietă noastră. Având în vedere faptul că sunt o mulțime de alimente care includ această vitamină, ea oferă oricărei persoane beneficiile sale.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui