Skip to main content

beneficiile-vitaminei-aCe este vitamina A?

Cu toate că a fost descoperită în anul 1913, medicii au reușit să o reproducă în laborator abia în anul 1947. Această vitamină este una liposolubilă, ea având un rol esențial în organismul uman. Vitamina A se referă la mai multe substanțe, printre care se numără retinol, acid retinoic, retinoizi, retinal și carotenoizi. Absorbția acestei vitamine se desfășoară la nivelul intestinului subțire și anume în prezența sarurilor biliare și a mineralelor.

Care sunt formele vitaminei A?

Vitamina A este absorbită de organism sub formă de retinol, ea regăsindu-se atât în regnul animal, cât și în cel vegetal. Se disting două tipuri de vitamina A:

Retinoizi sau Vitamina A perfomantă precum retinolul sau acidul retinoic pe care organismul le absoarbe din divesre surse precum rinichi, ficat, ouă sau lactate.

Această vitamină se mai găsește și în carotenoide cum este beta-carotenul, aici găsindu-se cea mai activă formă de vitamina A. Organismul absoarbe această formă din legume, mai ales din morcovi, dar și din măceșe sau fructe de cătină. Organismul este cel care transformă aceste provitamine în vitamina A.

Care este cantitatea recomandată?

Cantitatea zilnică depinde de vârstă și de sex, aceasta fiind măsurată în micrograme RAE. Vitamina A poate fi măsurată în unități internaționale și anume UI, având în vedere faptul că 1 UI este cantitatea de retinol/betacaroten din suplimentele alimentare = 0,3 mcg RAE și 1 UI de betacaroten din surse alimentare = 0,05 mcg RAE.

Vârsta Doza zilnică recomandată
0-6 luni 400 mcg RAE
7-12 luni 500 mcg RAE
1-3 ani 300 mcg RAE
4-8 ani 400 mcg RAE
9-13 ani 600 mcg RAE
Femei adulte 700 mcg RAE
Bărbați adulți 900 mcg RAE
Femei însărcinate 770 mcg RAE
Femei care alăptează 1300 mcg RAE

Cum pot include vitamina A în dieta mea?

Vitamina A se găsește în mod natural in legumele galbene sau portocalii, dar și în cele cu frunzele verzi. Aceasta se găsește asadar cu precădere in kale, spanac, broccoli, morcovi, dovleac, ardei, dar și în cartofii dulci. De asemenea, ea se mai gaseste și în fructele galbene sau portocalii. Printre aceste fructe se numără pepenele galben, caisele, dar și mango-ul.

Această vitamină mai este regasită și în fasole ochi negri, suc de rosii, fistic, ficat, ulei de pește, pește, dar și carne de pui, lactate sau ouă.

Alimente bogate în vitamina A Cantitatea de vitamina A (per 100 g din Doza zilnică recomandată – DZR)
Ficatul de vită 444% din DZR
Uleiul de ficat de cod 272% din DZR
Cartofii dulci 561% din DZR
Morcovii 500% din DZR
Spanacul 200% din DZR
Broccoli 12% din DZR
Ardei gras roșu 50% din DZR
Mango 45% din DZR
Pepene Galben 70% din DZR

La ce ajută vitamina A?

O cantitate suficientă de vitamina A ajută foarte mult organismul, ea fiind necesară în special pentru producerea rodospinei și anume a pigmentului responsabil pentru vederea nocturnă și crepusculară. De asemenea, aceasta este recunoscută și pentru faptul că sprijină sănătatea pielii, a dinților și a unghiilor.

Printre beneficiile pe care le mai oferă vitamina A este că aceasta are un efect antioxidant, ea reușind să țină colesterolul sub control. De asemenea, această vitamină are și un rol important pentru că ajută la stocarea grăsimilor. Ea mai portejează în același timp și mucoasa bucală, dar și digestivă. Având grijă de sistemul respirator, această vitamină contribuie și la dezvoltarea optimă a oaselor, ea sprijinind în același timp și sistemul imunitar. Aceasta mai ajută și procesul de vindecare, el devenind mai rapid, în cazul în care apar inflamațiile sau cu infecțiile.

Medicii prescriu așadar această vitamină, în special în cazurile de rujeolă, astfel încât recuperarea să fie una cât mai rapidă, iar riscul de complicații să fie unul cât mai redus.

Ea are mai multe efecte benefice printre care se numără asimilarea calciului, precum și faptul că este un antioxidant foarte puternic. Vitamina A sprijină vederea, mai ales pe cea nocturnă, are grijă de sănătatea unghiilor și a dermului, ea sprijinind în același timp și formarea globulelor albe. Această vitamină este apreciată și pentru formarea anticorpilor, ea sprijinind sistemul imunitar. O astfel de vitamina mai reușește și să sprijine sistemul digestiv, dar și pe cel reproducător. Ea are un rol important în distingerea clară a culorilor.

Care sunt semnele de deficiență sau toxicitate?

Există câteva semne mai grave care arată faptul că organismul are un deficit de vitamina A. În primul rând, scăderea acuității vizuale este unul dintre aceste semne. Dacă dioptriile variază mult de la un an la altul, atunci este posibil că persoana să aibă o carență de vitamina A. Printre simptomele cauzate de lipsa de vitamina A include și senzațiile de mâncărime la nivelul ochilor, precum și senzația de arsura sau inflamarea pleoapelor.

Pe lângă acest semn de deficiență se mai poate număra și problemele la nivelul tractului digestiv. În lipsa unei cantități optime de vitamina A, tractul digestiv se usucă, iar secreția sucurilor digestive este semnificativ redusă. Crește în acest fel riscul unor infecții intestinale, dar și a diareei.

Un alt semn al deficienței este aspectul îmbătrânit al pielii. În acest caz, pielea devine dura și solzoasă. Infecțiile la nivelul sistemului respirator sunt și ele mai comune în situația în care există o deficiență de vitamina A. Mai pot apărea și unele boli ale aparatului reproductiv dacă există o astfel de deficiență, iar o deficiență mare de vitamina A în timpul sarcinii poate duce la avort spontan.

Excesul de vitamina A poate avea unele efecte grave în organism. Reacțiile adverse includ anorexia, vărsături, stări de leșin, iritabilitate, dar și uscarea sau descuamarea pielii și a mucoaselor. Simptomele acestea despar treptat după oprirea administrării suplimentelor, însă pot persista chiar și câteva săptămâni.

Hipervitaminoza A poate avea și unele aspecte acute printre care se numără vărsăturile, diareea, vederea dublă sau somnolența. De asemenea, mai apar și sângerări ale gingiilor, precum și stările de confuzie în acest caz. Aceste simptome sunt specifice supradozajului în situația în care s-a administrat o cantitate prea mare de vitamina A.

Concluzie

Vitamina A este una benefică pentru organism, ea oferindu-i acestuia tot ceea ce are nevoie pentru a funcționa în condiții cât mai optime.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui