Skip to main content

Ce este vitamina B2?

Vitamina B2, cunoscută și sub numele de riboflavină, este importantă pentru creștere, dezvoltare și funcționarea celulelor din organism. Riboflavina ajută la transformarea alimentelor consumate de o persoană în energia de care are nevoie.

Riboflavina, acest tip de vitamina B2 este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu este stocată în organism. Vitaminele solubile se dizolvă în apă. Cantitățile de vitamină rămase părăsesc organismul prin urină, organismul păstrează o mică rezervă din aceste vitamine. Ele trebuie ingerate în mod regulat pentru a menține această rezervă.

Cantități recomandate în funcție de vârstă și gen

Care este cantitatea recomandată de Vitamina B2 pentru mine? Iată raspunsul

Cantitatea de riboflavină necesară va depinde de vârstă și sexul persoanei. În tabelul de mai jos o să vă prezint cantitățile recomandate pe zi, acestea sunt exprimate în miligrame (mg)

Etapa vieții Cantitate (mg)
Bebeluși până la 6 luni 0,3
Bebeluși de la 7 la 12 luni 0,4
1 la 3 ani 0,5
4 la 8 ani 0,6
9 la 13 ani 0,9
Adolescenții de sex masculin între 14 și 18 ani 1,3
Adolescente de la 14 la 18 ani 1,0
Bărbați 1,3
Femei 1,1
Femei însărcinate 1,4
Femei care alăptează 1,6

Alimente care conțin vitamina B2

Te-ai gândit cum poți include Vitamina B2 în dieta ta? Iată raspunsul

Riboflavina se găsește în mod natural în unele alimente. Pentru a obține cantitățile recomandate de riboflavină, va trebui să consumați o varietate de alimente, inclusiv:

 • Ouă, carne de organe (ficat, rinichi), carnea slabă și laptele parțial degresat
 • Legume (ciuperci, spanac)
 • Cereale, pâine și alte produse pe bază de cereale

O să vă prezentăm și un tabel cu alimentele bogate în Vitamina B2, conținutul este exprimat în miligrame la 100 gr. de porție comestibilă a produsului.

ALIMENT Conținut de VITAMINA B2 (in 100 grame)
Ficat 2,6 mg
Brânzeturi 0,85 mg
Migdale 0,67 mg
Ciuperci 0,41 mg
Sardine 0,4 mg
Ou de găină 0,33 mg
Ciocolată cu lapte 0,28 mg
Cotlet de porc 0,25 mg
Carne de vacă 0,22 mg
Porumb 0,2 mg
Carne de pui 0,15 mg
Mazăre 0,15 mg

Care sunt funcțiile vitaminei B2 în organism?

Rolul riboflavinei în organism este esențial deoarece participă la numeroase reacții chimice celulare. De asemenea, joacă un rol important în degradarea unor aminoacizi și acizi grași.

Vitamina B2 este necesară în următoarele procese:

 • Obținerea energiei – deficitul acestei vitamine duce la un impact asupra tuturor celulelor și țesuturilor corpului. Afectează și pielea, sistemul nervos și sistemul cardiovascular
 • Menținerea unei stări bune de vedere
 • Ajută la menținerea sistemului nervos într-o stare bună și menține activitatea creierului. Este recomandată pentru cazurile în care se pierde memoria, pentru deficitul de atenție sau chiar pentru studenți
 • Este esențială pentru creștere
 • Are rol în regenerarea țesuturilor
 • Este implicat în formarea glicogenului
 • Ajută la menținerea sănătății parului
 • Reduce oboseala și epuizarea
 • Un rol foarte important este cel de transformare al alimentelor în energie, metabolismul energetic normal este un set de reacții chimice care au loc în celule și care ne permit să avem energie suficientă pentru a funcționa corect. Este esențială în producția de enzime.

vitamina-b2Care sunt proprietățile și beneficiile riboflavinei?

Nu putem vorbi despre riboflavină fără a menționa beneficiile acesteia. Ca o regulă generală, o dietă variată este suficientă pentru a satisface cerințele acestei vitamine. Cu toate acestea, în anumite ocazii este necesară creșterea dozei zilnice prin suplimente; Prin urmare, vă vom vorbi despre riboflavină și funcția ei în organismul nostru.

Probleme ale pielii

Suplimentele din această vitamină contribuie la o stare bună a pielii. Datorită proprietăților sale antioxidante, este util în cazurile de rozacee, psoriazis, arsuri și valoarea sa a fost demonstrată și în vindecarea rănilor. Doza zilnică recomandată este de aproximativ 50 miligrame.

Protejează sănătatea ochilor

Riboflavina se numără printre componentele retinei. Astfel are rol în protejarea ochilor împotriva factorilor negativi care intră în contact cu ochii.

Nivelurile scăzute de riboflavină sunt asociate cu efecte secundare legate de vedere. Una dintre ele este fotofobia. Această afecțiune împiedică persoanele cu deficiențe ale acestei vitamine să se adapteze bine la modificările de intensitate a luminii. Prezenta sa este eficientă în prevenirea cataractei.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să luați o doză peste ceea ce este recomandat și necesar. Trebuie să fiți atenți la consumul acesteia, pentru că un exces poate degenera și poate deveni un oxidant care îți înrăutățește situația în ceea ce privește vederea.

Majoritatea specialiștilor recomandă să obțineți cantitatea de care aveți nevoie prin dietă, mai degrabă decât prin suplimente. Cu toate acestea, alții consideră că luarea unor canțități mici din acest supliment poate ajuta.

Efecte asupra stărilor nervoase

Complexul de vitamine B ajută la menținerea nervilor în stare bună. Suplimentele din această vitamină sunt recomandate în unele cazuri în care se suferă de insomnie, anxietate sau stres.

Despre toxicitate și simptomele de deficiență

Cât de toxică este acestă vitamină și cum ne dăm seama că avem o deficientă?

Toxicitatea riboflavinei nu este cunoscută. Cu toate acestea, aportul prelungit de doze mari din oricare vitaminele B, inclusiv riboflavina, poate duce la pierderi mari de alte vitamine B. Prin urmare, este important să luați întregul complex B cu orice vitamină B individuală.

Deficitul acestei vitamine apare în principal la nivelul pielii și mucoaselor. Cele mai frecvente simptome ale deficenței de vitamina B2 sunt: crăpături și răni la colțurile gurii, leziuni pe buze, limbă roșie și dureroasă, senzație de praf și nisip pe intoriorul pleoapelor, ochi obosiți, dilatarea pupilei, fotofobie.

Concluzie

Vitamina B2 este esențială pentru menținerea în formă și creștere. Prezentă în cantități mari în carne, cereale, lactate și legume, acest nutrient este disponibil și sub formă de suplimente alimentare.

Această vitamină oferă bărbaților, femeilor și copiilor posibilitatea de a fi sănătoși. Un deficit sau un exces de vitamina B2 provoacă efecte adverse. De aceea este necesar să se respecte aporturile și cantitățile recomandate pentru fiecare gen și categorie de vârstă.

Informațiile prezentate mai sus nu înlocuiesc în niciun caz sfatul medicului dumneavoastră. Vă recomandăm să vă consultați medicul sau farmacistul dacă aveți nelamuriri cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare și ce ar fi mai bun penru sănătatea dumneavoastră generală.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 0

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui