Skip to main content

Dacă te numeri printre persoanele care plătesc totul “cash”, probabil că nu ești foarte familiarizat cu beneficiile unui card de debit. Și chiar dacă nici metoda folosită de tine nu e una greșită, cardul de debit s-a inventat cu un scop – de a-ți face viața puțin mai ușoară din punct de vedere al depozitării și gestionării banilor. Așadar, ar fi păcat să nu profiți de acest lucru.

În acest articol îți vom explica ce este acela un card de debit, cum funcționează, ce avantaje are, și cum te poate ajuta pe tine, personal, în viața de zi cu zi. Asta ca tu să poți decide, mai apoi, dacă ai sau nu nevoie de unul.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Ce este un card de debit și definiție

Cardul de debit este un instrument de plată atașat unui cont curent (deschis de tine la o anumită bancă), cu ajutorul căruia poți face tranzacții în limita banilor existenți în contul respectiv.

Spre deosebire de un card de credit care-ți permite să te folosești de bani pe care nu-i ai, un card de debit funcționează exact invers. Când acesta se golește, nu vei mai putea face nici o plată. Ce te va avertiza în acest sens este mesajul “fonduri insuficiente”.

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cum se alimentează un card de debit?

În cazul în care ești angajat, cardul tău de debit (sau mai bine zis contul personal) va fi alimentat de către angajator. Practic, acela e “locul” în care îți vor intra banii de salariu.

Totuși, asta nu e singura metodă. Oricine îți datorează sau vrea să-ți transfere o sumă de bani, îți va alimenta contul printr-un transfer direct. Asta dacă îi furnizezi datele necesare (ex., cod IBAN, SWIFT, etc.)

Chiar și tu poți face asta de unul singur. Cum? Prin depunerea de numerar în contul personal la banca la care l-ai deschis. Procesul este destul de simplu și sună așa:

  1. Introduci cardul în automatul de plăți (se poate să-ți ceară PIN-ul)
  2. Alegi contul în care vrei să depui banii
  3. Introduci banii în automatul de plăți 
  4. Finalizezi depunerea
[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Avantajele și dezavantajele unui card de debit

La fel ca folosirea numerarului, și cardul de debit are atât avantaje, cât și dezavantaje. Hai să aruncăm o privire la cele mai importante.

Avantaje

  • Tranzacții sigure către beneficiari
  • Posibilitatea monitorizării oricărei tranzacții
  • Banii tăi sunt în siguranță (nu riști să-i pierzi ca în cazul numerarului)
  • Te ajută să ții o evidență a bugetului (venituri, cheltuieli, etc.)
  • Îți permite să iei împrumuturi avantajoase în cazul în care ai nevoie

Dezavantaje

  • Plata cu cardul nu este acceptată peste tot
  • Ți se poate percepe comision la retragerea de numerar
  • Ești nevoit să plătești un comision de emitere dar și o taxă anuală de gestiune cont către banca emitentă

[speaker-break time=”1s” strength=”medium”]

Cum te poate ajuta folosirea unui card de debit în locul numerarului?

Cel mai evident mod prin care un card de debit te va ajuta este că îți va oferi mai mult confort.

De exemplu, gândește-te la plata facturilor. În cazul în care dispui doar numerar, vei fi nevoit să stai la cozi infernale la ghișeu ca să-ți plătești factura la gaz sau curent. Da, sună de domeniul trecutului, dar asta se întâmplă atunci când nu deții un cont și, prin urmare, un card.

Cu ajutorul acestuia poți face plăți către furnizorii respectivi de oriunde, prin intermediul aplicației tale. Așadar, îți vei salva și timp, și efort (și, probabil, și ceva nervi).

În al doilea rând, un card de debit îți va lua stresul “mărunțișului” de pe cap. Probabil ai pățit să mergi la magazin și să-ți zică vânzătoarea că nu are să-ți dea rest (așadar, îți oferea o bomboană în schimb sau te punea să mergi să schimbi tu banii). Știm, nu e cel mai fericit caz și te obligă oarecum să te pregătești tu dinainte cu bani mărunți (lucru care e un stres în plus).

Cu un card de debit vei uita de această problemă deoarece ți se va retrage exact suma pe care o datorezi. Deci, nu vei mai fi nevoit să aștepți după rest și să te lovești de o situație precum cea de mai sus.

Folosirea unui card devine din ce în ce mai “normală” în zilele noastre și tot mai multă lume alege această opțiune în detrimentul banilor cash. Asta din mai multe motive, printre care și cele enumerate mai sus. Așadar, beneficiile unui card de debit sunt reale și chiar îți pot schimba viața în bine, fie că vorbim de confort, siguranța banilor sau grija referitoare la fraudă sau furt. Asta pentru că pe un card de debit totul este securizat și toate tranzacțiile se fac în siguranță.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui