Skip to main content

Orice angajat s-a gândit măcar odată la perioada de după pensionare. Și chiar dacă tinerii de până în aproximativ 25 de ani nu își fac încă griji cu privire la acest aspect, cei trecuți de această vârstă încep deja să se gândească la cum va arăta viața lor atunci din punct de vedere financiar. Așadar, ne-am gândit că ar fi o idee bună să te punem la curent cu aceste informații.

Sistemul de pensii din România se împarte pe trei piloni – pensia de stat, pensia administrată privat și pensia facultativă. Totuși, în acest articol îți vom vorbi despre primul tip de pensie, cea de stat. Vom stabili în ce categorii se împarte și cum se calculează. Asta ca tu să îți faci o idee clară referitor la modurile în care poți beneficia de ea.

Ce este mai exact pensia de stat?

Pensia de stat reprezintă Pilonul I în sistemul de pensii din România. Este tipul de pensie la care au dreptul toți angajații și constituie suma pe care statul ți-o va da după ce ai muncit și contribuit un număr de ani la sistemul public de asigurări sociale.

Cu toate acestea, ea poate fi de mai multe feluri. Mai exact, se împarte în 5 mari categorii pe care le vom discuta mai jos.

De câte feluri este pensia de stat?

Pensia pentru limită de vârstă

Primul tip de pensie de stat este Pensia pentru limită de vârstă. Aceasta este pensia la care vei avea dreptul datorită faptului că “ți-ai făcut vechimea în muncă”, după cum se spune.

Totuși, ca să beneficiezi de ea, trebuie să ai o anumită vârstă și să fi cotizat un număr de ani la sistemul de pensii. Acest număr de ani diferă de la femeie la bărbat.

Pensia anticipată

Al doilea tip de pensie pe care sistemul românesc o oferă este Pensia anticipată. Asta se aplică în cazul condițiilor deosebite de muncă în care ai dreptul să ieși mai repede la pensie.

Așadar, dacă ești angajat și ai depășit cu un număr de ani stagiul complet de cotizare, vei putea ieși la pensie mai repede decât vârsta standard de pensionare. În general, această pensie se aplică polițiștilor, cadrelor militare sau funcționarilor publici cu statut special.

Pensia anticipată parțială

A treia categorie o reprezintă Pensia anticipată parțială. Diferența dintre aceasta și pensia anticipată este faptul că se acordă cu câțiva ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta se va acorda persoanelor asigurare care au realizat, prin lege, stagiile complete de cotizare, dar și celor care au depășit acest stagiu cu un număr de ani.

Cei care pot beneficia de această pensie și numai prin realizarea stagiului minim de cotizare sunt militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special.

Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate se oferă persoanelor care și-au pierdut parțial sau total capacitatea de a munci, și nu va fi condiționată de gradul de cotizare sau de vârsta acesteia.

Pensia de urmaș

Ultima categorie este Pensia de urmaș iar de aceasta vor beneficia copii și soțul supraviețuitor în cazul decesului asiguratului sau a pensionarului.

pensie

Care este vârsta de pensionare în România?

în România, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor este de 61 de ani. Bărbații, în schimb, ies la pensie la vârsta de 65 de ani.

Cum știi ce pensie urmează să primești?

Potrivit Institutului Național de Statistică, în primul trimestru din 2022 pensia medie oferită de stat a fost de 1772 lei. Totuși, ca să aflii exact ce sumă de bani urmează să primești după pensionare, te poți folosi de un calculator de pensii.

Tot ce trebuie să știi este salariul brut pe care-l câștigi în prezent, numărul de ani până la pensionare și dacă plătești sau nu contribuții la pensia privată obligatorie.

Trecerea de la salariu la pensie este o schimbare destul de mare în viața oricărei persoane. Așadar, faptul că te interesezi din timp cu privire la venitul pe care ți-l va aduce, este un lucru firesc.

Cu toate acestea, pensia pe care statul român o oferă nu este standard, ci variază în funcție de vechimea ta în muncă, poziția pe care ai ocupat-o și cât ai contribuit în această perioadă la casa de asigurări.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui