Skip to main content

Orice persoană care economisește se simte mai în siguranță. Așadar, nu e de mirare că în urma unui studiu realizat de banca ING, 76% dintre români au declarat că s-ar simți mai confortabil dacă ar avea mai mulți bani puși deoparte. În teorie, acest lucru nu sună foarte complicat, dar când vine vorba de a economisi, efectiv, o parte din venit, puține persoane reușesc să o facă. Asta și din cauza faptului că nu știu cum.

De aceea, în acest articol îți vom prezenta 5 metode care te vor ajuta să economisești bucurându-te, în același timp, și de prezent.

1. Organizarea corectă a bugetului lunar

O bună organizare a bugetului lunar este punctul de start în economisirea banilor. Deoarece dacă tu nu știi exact ce cheltuieli urmează să ai în luna respectivă, nu vei putea să-ți împarți venitul astfel încât să le poată acoperi.

Așadar, în timp ce realizezi acest calcul, amintește-ți să aloci o parte din bani și economiilor. Poți folosi regula 50/30/20 – care spune că 20% din veniturile tale ar trebui să meargă spre un fond de economii. Aceasta te poate ajuta să fii constant și mult mai organizat atunci când îți propui să economisești.

2. Limitarea unor cheltuieli

Cu toții avem acele cheltuieli “obligatorii” (chirie, utilități, rate, și așa mai departe) pe care, clar, nu le-am putea reduce. Cu toate acestea, există multe alte sectoare ale vieții în care poți fi ceva mai responsabil cu banii tăi. Și aici ne referim la activitățile de timp liber – ieșitul sau mâncatul în oraș, sesiuni de shopping, sau alte astfel de “plăceri nevinovate”.

Nu spunem că ar trebui să te oprești din a le face, doar să fii mai atent în ce măsură și cât anume din bugetul tău lunar se duce pe astfel de activități care nu sunt neapărat o necesitate.

3. Folosirea unui instrument de economisire

Poate că una din cele mai ușoare metode de a economisi este deschiderea unui cont de economii sau a unui depozit bancar. Astfel, în fiecare lună o parte din salariul tău va intra în acel cont. Ca să-ți fie mai simplu, gândește-te că acei bani, practic, nu există.

Dacă vrei să știi ce instrument de economisire ți se potrivește, analizează prima dată ce nevoi ai. Un cont de economii îți va fi de mai mult ajutor în situația în care vrei, totuși, să poți umbla la bani în cazuri extreme (și să o faci fără vreun fel de taxare din partea băncii).

În schimb, depozitul bancar va fi o variantă mai bună dacă îți propui să nu te atingi de suma pe care vrei să o economisești pentru o perioadă de timp. Asta, deoarece, dacă vrei să retragi bani din depozitul respectiv îți vei pierde dobânda. Lucru care te va motiva să nu o faci și să te ții de promisiunea de a economisi.

economisesti bani

4. Plata la timp a ratelor

Orice cheltuială în plus va face mai dificilă economisirea unei sume de bani. Așadar, dacă ai rate la bancă, ar fi bine să le plătești la termen ca să eviți cheltuielile adiționale din partea băncii.

Ține minte, una dintre cele mai bune metode de economisire este evitarea îndatorării, fie față de o instituție financiară sau de o persoană fizică.

5. Reducerea costurilor la utilități

Costurile mari la facturile de utilități cu siguranță nu sunt un factor motivant în a economisi. Totuși, poți alege să le diminuezi. Cum? În primul rând, prin analizarea atentă a ofertelor companiilor de utilități și alegerea celei mai convenabile dintre ele, în funcție de propriile necesități.

Apoi, pe lângă asta, trebuie să ai grijă la consumul pe care îl vei genera lunar. Și aici te poți folosi de câteva trucuri. Cum ar fi folosirea televizorului și aprinderea luminii doar când e necesar, alegerea unui termostat programabil sau optarea pentru becuri cu LED.

Știm că în ziua de azi există o grămadă de cheltuieli la care trebuie să ai grijă. De la plata facturilor, la asigurarea hranei necesare, chiar și un trai decent necesită consumarea unei părți mari din venit.

Cu toate acestea, dacă știi cum să-ți planifici bugetul lunar, economisirea va fi floare la ureche. Asta, deoarece, cand îți e clar care sunt cheltuielile obligatorii, vei știi și cu ce sumă vei rămâne și cât din ea poți trimite în contul de economii.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui