Skip to main content

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată de termenii “credit imobiliar” și “credit ipotecar”. Posibil de la un prieten care a accesat unul dintre cele două în vederea cumpărării noii locuințe sau poate chiar tu te aflii acum în situația în care ai nevoie de un astfel de ajutor financiar.

Chiar dacă ambele reprezintă o formă de împrumut, cele două tipuri de credit sunt cum nu se poate mai diferite. Dar asta vei descoperi în articolul următor, unde vom face clar ce reprezintă fiecare dar și care sunt diferențele dintre cele două, ca tu să-l poți alege pe cel potrivit situației și resurselor tale din prezent.

Ce este creditul imobiliar?

Un credit imobiliar este un împrumut pe care-l iei ca să-ți achiziționezi, construiești sau renovezi locuința. De exemplu, poate mobila pe care ai ales-o acum 5 ani nu mai e pe gustul tău însă nu poți să o înlocuiești din banii proprii. Atunci, vei apela la un credit imobiliar care îți va oferi resursele necesare pentru a-ți alege din magazin mobila visurilor tale.

Cu toate astea, ține cont că pentru a accesa un astfel de credit, este nevoie să îndeplinești câteva condiții. Printre care:

  • Să ai vârsta de 18 ani;
  • Contractul de angajare pe care-l deții să fie pe perioadă nedeterminată;
  • Vechimea de la ultimul loc de muncă să fie de minim 3 luni;
  • Să beneficiezi de un venit net cert și permanent;
  • Să poți plăti un avans de aproximativ 20% din prețul total al achiziției (în cazul în care vrei să-ți cumperi o locuință);

Ce se întâmplă dacă nu mai poți să-ți plătești ratele creditului imobiliar?

În cazul în care nu mai poți să-ți achiți ratele către banca ce ți-a acordat creditul imobiliar, aceasta va “încerca” să încheie cu tine o înțelegere amiabilă pentru a-și putea recupera datoriile.

În cazul în care această opțiune nu dă roade, cel mai probabil se va trece la procedura executare silită.

Ce este creditul ipotecar?

Creditul ipotecar este o formă de finanțare pe care, probabil, o vei lua în considerare dacă nu ai o proprietate cu care să garantezi sau suma necesară pentru plata avansului.

Așadar, garanția pe care o vei da băncii va fi reprezentată de imobilul pe care urmează să-l achiziționezi sau construiești.

O altă caracteristică și, am zice noi, chiar un avantaj al acestui credit este faptul că dobânzile nu se vor schimba în urma modificării politicilor băncilor. Asta datorită faptului că prevederile creditului sunt reglementate printr-o lege specială.

Așadar, dacă-ți dorești un credit sigur și pe o perioadă mai lungă, cel ipotecar este o alegere foarte bună.

Ce se întâmplă dacă nu mai poți să-ți plătești ratele creditului ipotecar?

La fel ca în cazul unui credit imobiliar, în situația în care nu mai vrei sau poți să-ți achiți ratele creditului, instituția financiară de la care l-ai luat va aplica anumite metode pentru a-și căpăta sumele de bani pe care tu le datorezi.

Dacă nu se ajunge la o înțelegere, problema se va discuta, cel mai probabil, în instanță.

Care e diferența principală între cele două?

Pe scurt, diferența dintre un credit imobiliar și un credit ipotecar este că în cazul celui imobiliar poți garanta cu o altă proprietate – fie a ta, fie a altor persoane (cum ar fi o rudă apropiată).

Apoi, pentru un credit imobiliar banca nu îți va cere un avans semnificativ deoarece finanțarea este mai mare decât în cazul creditului ipotecar.

O altă diferență între cele două este că un credit imobiliar este, conform legii, mai permisiv (adică, băncile au voie să-și stabilească propriile condiții de creditare), în timp ce creditul ipotecar este mai reglementat din acest punct de vedere.

Deoarece există foarte multe tipuri de împrumuturi de la bănci și alte instituții, e greu să să-ți dai seama care e mai potrivit pentru nevoile tale. În primul rând pentru că prea există comparații clare între ele.

În ceea ce privește un credit imobiliar și ipotecar, te-am ajutat noi. Tot ce trebuie să faci acum este să-ți evaluezi situația financiară și să iei în calcul clauzele cu care fiecare dintre cele două credite va veni. Asta ca să fii sigur că te încadrezi în acele condiții și că vei putea să-ți achiți creditul fără probleme pe viitor.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui