Odată cu evoluția tehnologiei, au apărut anumite domenii care au avansat atât de mult, încât este dificil să ții pasul cu ele. Probabil că se întâmplă tot mai des să auzi termenul de criptomonedă, fie că ești în metrou, pe stradă sau la o terasă cu prietenii. Poate chiar cei din cercul tău de persoane apropiate au avut o discuție despre acest subiect și nu ai reușit să înțelegi mare lucru.
Ești pe cale să afli câteva lucruri esențiale despre acest subiect, suficient cât să înțelegi la ce se folosesc și cum poți utiliza critomonedele pe post de instrument financiar de investiții.
Continut
Ce este o criptomonedă?
Într-un mod simplu de înțeles, criptomonedele sunt, practic, diverse tipuri de valută digitală. Acestea pot fi însă folosite ca orice alt tip de valută, pentru a plăti la restaurant, pentru a cumpăra un voucher de vacanță sau chiar o mașină în unele cazuri. Pentru că acest tip de monedă este unul digital, poate fi trimis aproape instantaneu în orice colț al lumii. Este nevoie doar de un dispozitiv, fie el un telefon sau laptop cu acces la internet pentru a le putea folosi în scopurile descrise mai sus și nu numai.
Cu ajutorul unor aplicații și website-uri, aceste monede pot fi schimbate sau transferate, ca la un exchange obișnuit, doar că acesta se află în buzunarul tău. Termenul de criptomonedă vine din alăturarea cuvintelor criptografie și monedă. Primul termen se referă la tehnologia din spatele lor, care le face să fie extrem de sigure, iar al doilea la valutele obișnuite.
Așadar, această formă monetară este una extrem de sigură, banii fiind stocați într-un registru digital.
Avantajele criptomonedelor față de banii obișnuiți
- Nu pot fi restricționate. Absolut nimeni nu te poate împiedica să le folosești. Nici o bancă, nici un guvern sau instituție. Fondurile tale nu pot fi înghețate sau blocate și nu îți poate fi restricționat accesul la banii respectivi.
- Siguranță sporită. Datorită tehnologiei din spatele criptomonedelor, acestea sunt mult mai sigure decât stocarea banilor într-un cont bancar sau prin alte mijloace convenționale.
- Reprezintă o metodă extrem de rapidă și ieftină de a transmite fonduri, oriunde în lume. Costurile sunt, de multe ori, infime față de un transfer bancar internațional.
- Fiecare persoană care deține aceste criptomonede este identificată printr-un ID unic, fără ca acesta să fie legat de numele sau identitatea reală a persoanei. Astfel, există un strat în plus când vine vorba de discreție.
Este menționat mai sus că banii, respectiv criptomonedele sunt stocate sub formă digitală într-un registru. Acesta, poartă denumirea de blockchain. Probabil că ai auzit de acest termen iar acum este momentul să înțelegi ce anume reprezintă. Conceptul este și de data aceasta, unul extrem de simplu la bază. Blockchain este o bază de date, în care sunt stocate monedele respective cât și tranzacțiile efectuate cu acestea.
Tehnologia din spatele ei este complexă, însă nu trebuie să o înțelegi la un nivel foarte profund, cu excepția cazului în care îți dorești acest lucru. Esența este că, fiecare persoană se poate folosi doar de criptomonedele pe care le deține, fondurile celorlalți nefiind accesibile. Există mai multe astfel de baze de date digitale sau blockchain-uri, fiecare utilizând diferite criptomonede și având în spate o tehnologie puțin diferită. Baza este însă, similară pentru toate.
Aplicațiile sau site-urile web pe care le vei folosi pentru a face tranzacții cu criptomonede vor alege ele singure bazele de date corespunzătoare. Acestea sunt în general foarte simplu de folosit. Singurul lucru pe care trebuie să îl știi este că, fiecare astfel de blockchain poate avea câteva reguli diferite când vine vorba de costurile și viteza de efectuare a tranzacțiilor, astfel, transferul unei anumite sume de bani poate avea costuri diferite în funcție de criptomoneda respectivă.
Criptomonedele, noile instrumente financiare
Pe lângă utilizarea lor ca o simplă valută, din ce în ce mai multă lume a început să le achiziționeze cu scop de investiții. Există mii de criptomonede la momentul actual, fiecare fiind creată în diverse scopuri, ca soluție la diverse necesități. Printre cele mai cunoscute se regăsesc Bitcoin, Etherum și Tether.
Atunci când vine vorba de investiții, majoritatea persoanelor se gândesc în general la acțiuni ale unor companii ce pot fi tranzacționate la bursa de valori. Criptomonedele pot fi și ele utilizate într-un mod similar, fie ca o investiție pe termen lung, fie cu scop de speculă, de cumpărare și revânzare a acestora într-un interval scurt de timp.
Principalele diferențe între acțiuni și criptomonede
Criptomonede | Acțiuni |
Volatilitate foarte mare. Ca regulă generală, prețul unei criptomonede poate să crească în anumite momente de zeci de ori, într-un interval de câteva ore. Scăderea este în general la fel de bruscă, așadar riscul asociat criptomonedelor este unul mare. | Volatilitate mai scăzută în comparație cu criptomonedele. În general, prețul acțiunilor unei companii nu poate varia atât de mult, într-un interval scurt de timp. Sunt considerate a fi instrumente mai sigure. |
Pot fi tranzacționate la orice oră, oricând. | Pot fi tranzacționate în general doar atunci când bursa de valori este deschisă, în zilele lucrătoare, de obicei într-un interval de câteva ore. |
Crearea unei noi criptomonede este destul de ușoară. Există posibilitatea ca acestea să fie create cu scop fraudulos, pentru a atrage oamenii să investească în ele sume pe care creatorii și le însușesc. De aceea, este responsabilitatea fiecărei persoane să se documenteze foarte riguros înainte de a investi într-o criptomonedă. | Listarea la bursă este un proces complex, în decursul căreia o companie trece prin multiple verificări financiare. Dacă o companie este listată la o bursă de valori cunoscută, cea mai faimoasă fiind cea din New York, poate fi considerată a fi relativ sigură, în ideea în care banii investiți nu vor dispărea peste noapte. Singura posibilitate ca acest lucru să se întâmple este falimentul companiei fapt care poate fi prevăzut din timp. |
Nu există nici o autoritate asupra lor, nu pot fi regulate și controlate. | Există entități financiare în fiecare stat ce supervizează tot ceea ce privește tranzacționarea acțiunilor companiilor listate la bursă. |
Idei de final
În concluzie, criptomonedele sunt valute digitale ce pot fi folosite într-o mulțime de scopuri, de la simpla realizare a unor plăți până la a investiția cu scopul obținerii de venituri suplimentare. Este necesară o documentare bine pusă la punct înainte de a cumpăra o astfel de monedă, însă, dacă bazele sunt stăpânite, criptomonedele reprezintă o lume cu potențial nelimitat ce se poate deschide în fața ta.
Consideri că acest articol a fost util?