Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să devină proprietari ale unor locuințe, fie cu scopul de a locui acolo, fie pentru a le putea închiria ulterior, aceasta devenind în anumite cazuri unica lor sursă de venit.
În trecut cunoscut sub numele de “Programul Prima Casă”, acesta a devenit o opțiune din ce în ce mai apreciată, în special de tinerii care vor să își achiziționeze prima lor locuință. Ești pe cale să afli cele mai importante lucruri despre acest program, astfel putând să faci o decizie cât mai corectă și care să fie aliniată planurilor tale de viitor.
Continut
Ce este programul noua casă și cine îl poate accesa
Pe scurt, este un program înființat de către Statul Român prin care se oferă posibilitatea achiziționării de imobile în condiții diferite față de cele oferite în mod normal de către bănci. Practic, achiziția se realizează tot cu ajutorul unui credit, prin intermediul unei instituții bancare, dar acesta este garantat de către stat.
Este destinat în primul rând persoanelor cu un venit stabil, care nu dețin niciun tip de locuință în mod exclusiv sau împreună cu partenerul de viață. Accesarea programului este posibilă, totuși, de către persoanele care sunt deja proprietari, dacă imobilul are o suprafață mai mică de 50mp și nu a fost cumpărat tot prin acest program.
Ce trebuie să știi despre acest program
- La bază, este tot un credit pe o perioadă foarte lungă de timp, așadar fii foarte sigur că este alegerea bună pentru tine.
- În fiecare an, statul anunță bugetul acestui program și data de începere. Se desfășoară până la terminarea fondurilor, urmând ca apoi statul să îl pornească din nou. Așadar, nu este accesibil oricând. În general, fondurile tind să se epuizeze spre sfârșitul anului, așadar ține cont de acest lucru.
- În funcție de costul locuinței, avansul pe care trebuie să îl scoți din buzunar va fi diferit. Astfel, pentru locuințe de până la 70.000 Euro, acesta este de 5%, iar pentru cele cu o valoare mai mare, costul se ridică la 15% din valoarea imobilului.
- Banca va interoga, la fel ca la orice alt credit, veniturile tale raportate la ANAF. Astfel, vei primi un estimat al sumei maxime pe care ți-o poți permite.
- Locuința cumpărată trebuie să fie pe teritoriul României.
- Poate fi accesat doar de către persoane fizice.
De ce ai alege acest programul noua casa?
În majoritatea cazurilor, sub o formă sau alta, o parte din veniturile unei persoane se duc spre imobilul în care acesta locuiește, fie sub forma unei chirii, fie sub forma unei rate. Câteva dintre principalele diferențe între acestea sunt:
- În teorie, la finalul unui credit, rămâi cu locuința respectivă, dacă nu ai ales să o vinzi între timp pentru a lua alta sau pentru a închide creditul în mod anticipat.
- Fiind proprietar, poți face absolut orice dorești cu imobilul respectiv când vine vorba de utilare, decorare și mentenanță.
- Dacă locuiești într-un imobil închiriat, proprietarul are obligația legală de a acoperi toate costurile care vin din uzura normală a apartamentului. De exemplu: schimbat țevi, instalații sanitare, electrice și alte lucruri de acest tip. Astfel, tu ca și chiriaș, nu trebuie să îți faci griji pentru astfel de probleme ce pot apărea cu trecerea timpului.
- Dacă ești proprietar și vrei să te muți, e posibil să nu ai prea multe variante. Fie trebuie să reușești să vinzi locuința și să speri că banii pot acoperi prețui uneia în locul în care vrei să pleci, fie trebuie să o închiriezi și să te muți la rândul tău cu chirie.
- Pe de altă parte, o persoană care locuiește cu chirie se poate muta oricând, fără bătăi de cap prea mari, neavând responsabilitatea imobilului respectiv.
Diferențele dintre acest tip de credit față șI cel ipotecar
Programul Noua Casă | Credit Ipotecar |
În cazul anumitor locuințe, așa cum s-a menționat anterior, avansul poate fi de doar 5% din prețul acesteia. | Avansul este de 15%, așadar poate fi un obstacol destul de important. |
Dosar destul de stufos, care poate dura mai mult până la finalizare. | Mai puține acte, durată mai mică de timp per total. |
Fiind garantat de către stat, este posibil să ai nevoie de aprobare dublă în cazul în care vrei să vinzi sau să aduci modificări semnificative imobilului. | Este nevoie doar de aprobarea băncii în aceste cazuri. |
Timp de 5 ani de la cumpărare, nu ai voie sub nici o formă să îl vinzi, așadar fii pregătit pentru această perioadă. | Locuința se poate vinde oricând, cu acordul scris al băncii, fără a exista o perioadă în care acest lucru să fie interzis. |
Dobânda este variabilă pe absolut toată durata creditului. Astfel, pot exista fluctuații destul de mari în funcție de indicii pe care se bazează aceasta. Ei se pot modifica de la lună la lună, iar odată cu aceștia se schimbă și suma pe care o ai de plătit în luna respectivă. | Există posibilitatea ca, pentru o perioadă de timp, creditul să fie supus unei dobânzi fixe. Timpul respectiv diferă de la o bancă la alta, putând fi de la 5 la 10 ani în unele cazuri. Astfel vei știi exact ce plătești pentru acea perioadă de timp, cu toate că întotdeauna dobânda fixă va fi puțin mai mare decât cea variabilă. Reține, banca nu va pierde niciodată. |
Idei de final
Indiferent de calea pe care o alegi, reține că, în esență, un credit prin acest program sau unul ipotecar reprezintă același lucru, respectiv o responsabilitate îndelungată. Fie că vrei să cumperi un imobil ca pe o investiție, în ideea că prețul său va crește în timp, fie că vrei să îl închiriezi sau să locuiești în el, ratele vor trebui plătite lună de lună. Orice ai face, nu te grăbi. Documentează-te în profunzime în legătură cu toate variantele. Fiecare persoană este diferită și există o opțiune bună pentru ea. Dacă optezi pentru un credit, încearcă să alegi o locație cât mai bună, întrucât nu va fi atât de ușor de schimbat ca în cazul unei chirii.
Consideri că acest articol a fost util?