Economiile sunt un lucru necesar în ziua de azi. Asta deoarece nu știi niciodată ce situație imprevizibilă poate apărea în care ai nevoie urgentă de bani. Așadar, faptul că ai ceva pus deoparte îți va oferi siguranța că o să poți să-i faci față.
Totuși, cum știi care e cea mai bună modalitate de economisire? Asta vei descoperi în articolul următor, unde îți vom prezenta ce e acela un cont de economii și un depozit bancar și te vom ajuta să alegi opțiunea mai bună pentru tine.
Continut
Ce este un cont de economii?
Un cont de economii este un instrument financiar care-ți va permite să pui anumite sume deoparte în fiecare lună. Datorită dobânzilor, acestea vor genera alte sume de bani – nu foarte mari, e drept, dar constante.
Avantajul principal al unui cont de economii este acela că vei putea să retragi sau să depui bani în oricare perioadă a lunii, fără să pierzi dobânda oferită de bancă.
Așadar, între a păstra banii sub formă de numerar și a-i depozita într-un cont de economii, apelând la a doua variantă vei fi mult mai câștigat.
Cand te poate ajuta un cont de economii?
Un cont de economii îți va fi util atunci când vrei să economisești o anumită sumă de bani periodic.
De exemplu, poate vrei ca în fiecare lună să-ți permiți o mică escapadă. Atunci, un cont de economii te va ajuta să pui acolo banii necesari pentru aceasta. Astfel, vei fi sigur că nu renunți la planurile tale din cauză că nu ai posibilitatea să le susții financiar.
Daca doresti sa cunosti alte tehnici de a economisi citeste: Cum sa salvezi bani eficient
Ce este un depozit bancar?
Depozitul bancar este tot un instrument financiar care îți permite economisirea de bani, doar că pe o perioadă prestabilită. Adică, îți vei încredința banii unei anumite instituții financiare pentru 1, 3 sau 6 luni sau pentru 1, 3 sau 5 ani, în funcție de cât de mult vrei tu să ții acei bani acolo.
Cine beneficiază de pe urma unui depozit bancar? Practic, atât tu cât și banca. În perioada respectivă ea se “va folosi” de banii tăi, pe când tu nu vei fi tentat să umbli la acei bani. Pe lângă asta, instituția financiară la care apelezi îți va oferi și o dobândă, care este mai mare decât în cazul unui cont de economii, și care se numește dobândă de depozit.
Poți retrage banii din depozit mai devreme de termenul stabilit?
Dacă e neapărat necesar, da. Totuși, ia în considerare faptul că dobânzile pe care te așteptai să le primești vor fi anulate complet sau, într-un caz ceva mai fericit, vor scădea la minimum.
Ce diferențe sunt între cele două?
- În cazul unui depozit bancar poți pierde dobânda dacă nu respecți termenul de depunere.
- Conturile de economii nu au termen de constituire, precum depozitele. Cu alte cuvinte, contul tău nu va fi închis după o anumită perioadă de timp, decât în momentul în care tu decizi asta.
- În cazul unui depozit bancar, instituția financiară îți va impune anumite sume minime. Dacă alegi să deschizi un cont de economii, acest lucru nu se va întâmpla sau ți se va cere doar o sumă modică – undeva la 10 lei.
- Dacă ai un cont de economii, dobânda anuală este una variabilă și relativ mică. Pe când, dacă apelezi la un depozit bancar, vei beneficia de dobânzi net superioare celor aferente unui cont.
- Dacă decizi să te folosești de banii din depozitul bancar până la terminarea perioadei stabilite vei pierde dobânda, în timp ce din contul de economii poți retrage bani oricând și fără a fi penalizat.
Indiferent că ești student și vrei să economisești pentru a-ți cumpăra lucrul dorit sau ai o familie și faci economii pentru siguranța ta și a celor dragi, această alegere dovedește faptul că știi să-ți planifici corect bugetul.
Pentru a-ți face viața mai ușoară și ca să te încurajeze, în același timp, să iei această decizie, băncile vin cu două opțiuni inteligente – conturile de economii și depozitele bancare. Acum că ai văzut ce semnifică fiecare și ai înțeles cum se diferențiază între ele, sperăm să-ți fie mai ușor să alegi metoda care crezi că o să dea mai multe roade pentru tine.
Consideri că acest articol a fost util?