Skip to main content

Toată lumea a auzit de un card de cumpărături. Totuși, puțini știu cum anume funcționează și în ce situații îi poate ajuta. Și e păcat din moment ce un card de cumpărături îți poate aduce o mulțime de avantaje. Asta, desigur, dacă știi cum să-l folosești corect și să nu abuzezi de el.

Așadar, ca să-ți oferim mai multă claritate, în acest articol îți vom prezenta toate aspectele ce țin de un card de cumpărături – de la definiție, la avantaje și dezavantaje – ca tu să poți profita la maxim de potențialul lui.

Ce este un card de cumpărături și cum funcționează?

Un card de cumpărături este un tip de card de credit cu o limită bine calculată, în funcție de venitul tău. Rolul acestuia este să te ajute atunci când ai nevoie de bani în plus sau când te afli într-o situație în care pur și simplu nu-ți permiți să-ți achiziționezi cele necesare din bani proprii.

Practic, banii de pe cardul tău de cumpărături sunt ca un avans pe care o bancă sau o instituție financiară ți-l oferă pentru cumpărarea de bunuri. Dar, odată folosiți, acești bani vor trebui puși la loc.

Adică, în fiecare lună următoare celei în care i-ai “consumat” (și la o dată exactă), va trebui să plătești factura aferentă sumei datorate către banca emitentă. Asta ca să eviți achitarea unui comision. În cazul în care depășești perioada de grație impusă de bancă, vei fi nevoit ca pe lângă suma pe care trebuie să o dai înapoi să plătești și acel comision despre care îți spuneam, ca urmare a întârzierii tale.

Deci, atâta timp cât respecți perioada de grație și returnezi banii la timp, un card de cumpărături va funcționa numai și numai în avantajul tău.

Ce-ți poți cumpăra cu un card de cumpărături ?

Un card de cumpărături îți permite achiziționarea unei game largi de produse, de la gadgeturi până la îmbrăcăminte sau articole de interior. Așadar, hai să vedem câteva categorii de produse care sigur îți vor permite achiziționarea cu ajutorul unui astfel de card.

Dacă nu vrei să fii limitat de aceste categorii poți citi articolul: Cum folosești un card de credit și ce opțiuni ai la dispoziție?

Electrocasnice

Acestea sunt de nelipsit din orice locuință. Așadar, cu ajutorul unui astfel de card vei putea să-ți cumperi orice electrocasnic dorit și, dacă e cazul, să le dai la schimb pe cele vechi.

Poate ai pus ochii pe un nou aspirator sau ai neapărat nevoie de o mașină de spălat mai bună. Dacă prețul acestora sare de bugetul tău, cu un card de cumpărături valoarea obiectelor va fi împărțită în rate egale pe care le vei putea plăti mai ușor și în timp.

Mobilier

O altă categorie ce permite achitarea cu un card de cumpărături o reprezintă obiectele de mobilier. Așadar, indiferent că ai nevoie de o canapea nouă sau vrei să-ți înlocuiești masa de 4 persoane cu una la care să încapă toți invitații când vin la tine, vei putea face asta fără să-ți cauzezi prea mult stres – adică cu ajutorul cardului tău de cumpărături.

Articole de îmbrăcăminte

Și dacă te-ai hotărât că e timpul pentru o sesiune de shopping, un card de cumpărături îți va fi cel mai bun prieten în acest sens. Asta deoarece vei putea achiziționa articole de la aproape toate lanțurile mari de magazine de fashion, precum H&M, Nike, Kenvelo, dar și altele.

Card de cumpărături – avantaje și dezavantaje

Ca orice alt card și cel de cumpărături îți poate aduce o grămadă de beneficii. Totuși, dacă nu îl folosești corect te vei lovi de aspectele negative cu care poate veni. Iată principalele avantaje și dezavantaje ale cardurilor de cumpărături.

Avantaje:

  • plăți rapide și fără comision;
  • cumpărături în rate fără dobândă;
  • controlul propriilor cheltuieli;
  • comision 0 pentru orice plată către comercianți;
  • pot veni cu beneficii extra, precum cashback, recompense sau reduceri la diferiți comercianți;

Dezavantaje:

  • comision mare la retragerile din bancomate;
  • dobândă mare în cazul în care nu returnezi banii până la data scadentă sau în perioada de grație;
  • comisionul de conversie valutară e mai mare;
  • comision anual de întreținere mare;
Cu toții ne dorim să putem beneficia de lucrurile de care avem nevoie. Cu toate astea, uneori, situația financiară nu ne permite acest lucru. În special când alte plăți sunt prioritare.

Cardul de cumpărături îți vine în ajutor tocmai în momente de genul. Cu ajutorul lui vei putea să-ți achiziționezi cele dorite în rate fără dobândă și să returnezi banii fără prea mult stres datorită perioade de grație pe care o ai la dispoziție.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui