Skip to main content

Anumite fonduri de investiții reprezintă o strategie populară pentru obținerea rentabilității. Pe piață există multe produse diferite în care să investești în funcție de obiectivele tale și, de asemenea, în funcție de profilul tău de risc. Doar unele dintre ele vor fi suficient de versatile pentru a se adapta circumstanțelor tale, aceste fonduri numarandu-se printre ele.

Nu știi nimic despre acest subiect? În cele ce urmează vom discuta despre ce sunt fondurile de investiții, cum funcționează, avantajele și dezavantajele lor.

1. Ce este un fond de investiții?

Un fond de investiții este o ofertă de capital ce aparține mai multor investitori, și este folosită pentru a cumpăra colectiv titluri de valoare. În același timp, fiecare investitor își păstrează proprietatea și controlul asupra propriilor acțiuni.

Pentru a fi mai ușor de înțeles, aceste fonduri de investiții sunt produse care combină economiile mai multor oameni și le pune în mâinile unei echipe de experți în investiții, administratori de fond, pentru ca aceștia să poată face banii depuși să se înmulțească.

Ce câștigi din aceste fonduri? Accesul la piețe în care altfel ai avea dificultăți să investești individual. De asemenea, te poate ajuta să îți diversifici investițiile.

2. Cum sunt gestionate fondurile strânse?

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un fond de investiții, trebuie mai întăi să fii conștient de prezența a trei părți implicate în acest produs, și anume:

 • Investitorul în fond, sau persoana care investește;
 • Administratorul fondului, care se ocupă cu investirea banilor. Acesta este experti în domeniu și decide cum, când și în ce sunt investiți banii;
 • Entitatea depozitară, a cărei misiune este de a-ți proteja banii și, mai ales, de a gestiona activele lichide ale fondului.

Pe baza unor cunoștinte și cercetări, societățile de administrare au datoria de a plasa banii strânși în diverse instrumente. Întreaga activitate se desfășoară respectandu-se politicile și strategiile de investiții. Conformitatea activității de investiție se poate verifica cu ajutorul unei serii de documente obligatorii ce sunt făcute publice.

Astfel, vei putea alege din mai multe variante de investiții, pe care fondul le poate realiza. Cu alte cuvinte, administratorul de fond va investi respectând reguli clar definite, ce sunt prezentate potențialilor investitori prin documente publice. Printre acestea se numără Prospectul fondului, care este cel mai important, și Documentul Cheie pentru Investitori (DICI).

3. Tipuri de fonduri de investiții

Fondurile se împart în doua mari categorii, în funcție de tranzacționarea unităților de fond:

 • Deschise: aceste fonduri emit noi acțiuni pe măsură ce investitorii adaugă bani și retrag acțiuni. Sunt de obicei evaluate o singură dată la finalul zilei de tranzacționare;
 • Închise: Aceste fonduri emit un număr limitat de acțiuni într-o sferă publică inițială sau prin plasare privată. Dacă acțiunile sunt emise printr-o ofertă publică, sunt tranzacționate la o bursă de valori sau direct prin intermediul administratorului de fond.

Pe lângă aceste mari categorii de fonduri de investiții, există și altele ce se diferențiază prin tipul de investiție pe care le poate realiza. Printre acestea se numără fondurile de acțiuni, de obligațiuni, monetare și mixte.

3.1. Fonduri de acțiuni

Acțiunile sunt considerate o investiție de creștere, deoarece pot ajuta la creșterea valorii investiției inițiale pe termen mediu și lung. Dacă deții acțiuni poți primi și venituri prind dividente, ce sunt efectiv o parte din profitul unei companii plătită acționarilor săi.

Valoarea acțiunilor poate scădea și sub prețul pe care îl plătești pentru ele. Prețurile pot fi volatile de la o zi la alta, iar acțiunile sunt în general, cele mai potrivite pentru investitorii pe termen lung care se simt confortabil să reziste acestor fluctuații.

3.2. Fonduri de obligațiuni

Acest tip de fonduri de investiții sunt cunoscute și sub denumirea de fonduri de datorii. Un astfel de fond investește în principal în obligațiuni guvernamentale, municipale, corporative, convertibile, dar și în instrumente de datorie, cum ar fi titluri garantate de ipoteci. Scopul principal al unui fond de obligațiuni este adesea acela de a genera venituri lunare pentru investitori.

3.3. Fonduri monetare

Această categorie de fonduri urmărește să mențină capitalul disponibil, având un randament bazat pe ratele dobânzilor pe termen scurt. Sunt alcătuite din active de pe piața monetară, în principal numerar și credite pe termen scurt.

Fondurile monetare sunt foarte sigure și stabile, însă nu foarte profitabile. Sunt concepute pentru investitorii ce doresc să-și acumuleze economiile, în timp ce așteaptă momentul potrivit pentru a le folosi.

 3.4. Fonduri mixte

Aceste fonduri de investitii sunt bazate pe o combinație de instrumente cu venit fix și capitaluri proprii. Nivelul de risc al acestori fonduri depinde de procentul fiecărui tip de instrument, așa că este important să cunoști toate proporțiile.

Dacă fondul este alcătuit dintr-un procent mai mare de venit fix, riscul va fi mai mic, însă la fel și randamentul. În schimb, dacă fondul este alcătuit dintr-un procent mai mare de acțiuni, riscul va fi mai mare, însă crește randamentul așteptat.

4. Avantaje și dezavantaje

Ca orice tip de investiție, există avantaje și dezavantaje asociate cu mutarea resurselor tale financiare în fonduri de investiții. Printe avantajele acestora, se numără următoarele:

 • Diversificarea exploatațiilor;
 • Ușor de investit;
 • Pot fi lichidate rapid dacă este necesar;
 • Cantitate mare de opțiuni;
 • Management profesional al banilor;
 • Alegerea unui fond este destul de simplă;
 • Cost relativ scăzut la cumpărare, ceea ce înseamnă că unele fonduri pot fi accesate pentru un depozit destul de scăzut. De exemplu, ai putea să investești în cele mai mari 100 de companii din lume cu doar 50 de euro;
 • Transparență, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea de a analiza amănunțit performanta fondului.

Pe de altă parte, stau dezavantajele fondurilor de investiții pe care trebuie să le iei în calcul. Printre acestea sunt incluse următoarele:

 • Taxele pot fi costisitoare;
 • Performanța ridicată sau rentabilitatea nu sunt garantate;
 • Trebuie să știi să alegi. Piața fondurilor de investiții este foarte largă. Sunt multe fonduri și nu toate sunt la fel sau chiar bune. Cu alte cuvinte, există multe opțiuni din care să alegi, și ai sarcina să le identifici pe cele care merită cu adevărat;
 • Nu ai libertatea personală de a schimba investiția, deoarece administratorul fondului deține controlul asupra instrumentului de investiție.

În calitate de potențial investitor, este foarte important să cauți modalități de a-ți diversifica portofoliul de investiții, deoarece nu ar trebui să îți pui niciodată toate economiile într-o singură poziție. O echipă de experți care să te ajute să selectezi aceste fonduri de investiții poate fi un punct bun de plecare.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui