Skip to main content

Fiecare formă de împrumut de la o bancă sau instituție financiară nebancară are scopul de a te ajuta să-ți îndeplinești nevoie și dorințele. Totuși, acestea vin și cu anumite condiții.

În ceea ce privește un credit ipotecar, ne referim la dorința de a avea casa visurilor tale. Și chiar dacă e destul de greu să transformi acest lucru în realitate de unul singur, și accesarea unui credit înseamnă o responsabilitate destul de mare și pe termen destul de  lung. De aceea, e bine să știi dinainte ce presupune un astfel de împrumut și cum te poate ajuta, dar și cu ce clauze vine.

Așadar, citește în continuare dacă vrei să fii informat înainte să iei decizia de a accesa un astfel de credit!

Ce este un credit ipotecar?

Un credit ipotecar este un împrumut destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuințe și în cazul căruia se garantează tot cu locuința respectivă. Asta pentru a se asigura obligația plății creditului ce rezultă din acest împrumut.

Așadar, dacă să zicem că vrei să-ți cumperi un apartament nou cu ajutorul unui credit ipotecar, “garanția” băncii că tu îl vei achita va fi reprezentată de respectivul apartament.

Care sunt beneficiile unui credit ipotecar?

În cazul în care te decizi să apelezi la un astfel de credit, e important să știi că vine cu o serie de beneficii. Și anume:

  • Îți oferă flexibilitate. Adică, acceptă o gamă largă de venituri precum salarii, pensii, diurne, activități independente, venituri salariale din străinătate, dividende, chirii și altele.
  • Nu vei avea nevoie de documente justificative pentru accesarea unei sume de până în 35.000 de euro.

Așadar, vei putea să obții creditul și să-ți modernizezi, extinzi sau finalizezi locuința cu ajutorul unei documentații destul de simplificate și fără prea multă bătaie de cap.

  • Vei beneficia de asigurări la costuri convenabile. În special asigurarea de viață și cea de imobil.
  • Vei putea să-ți achiți ratele direct din contul curent deschis la bancă.
  • În cazul construcțiilor vei avea o perioadă mai mare de grație.
  • Vei putea să achiți creditul în avans și fără să suporți comisioane suplimentare.

Care sunt clauzele unui contract ipotecar?

  • Banca de la care iei creditul este obligată să îți prezinte o ofertă scrisă cu toate condițiile contractului și termenul de valabilitate cu 10 zile înainte de a-l semna.
  • Vei plăti doar sumele necesare pentru întocmirea documentației de credit și constituirea ipotecii.
  • Banca nu îți poate condiționa acordarea creditului ipotecar cu alte servicii bancare.
  • Banca va fi obligată să menționeze în contract ce se va întâmpla în caz de neplată. Mai exact, detaliile executării.

Care este perioada de creditare și ce se întâmplă pe parcursul acesteia?

Un credit ipotecar are o perioadă lungă de creditare – aproximativ 35 de ani (sau 420 de luni). Așadar, dacă vrei să te îndrepți către un astfel de credit, ia în considerare faptul că vei fi nevoit să-l plătești pentru o perioadă foarte lungă de timp și că va trebui să dispui de banii necesari pentru a face acest lucru.

Pe parcursul perioadei de creditare, ca titular, vei avea obligația să achiți în fiecare lună o rată formată din credit și dobândă.

Care sunt condițiile de obținere a unui credit ipotecar?

Înainte de a-ți oferi creditul, banca la care ai decis să apelezi îți va face un fel de “evaluare”. În termeni specifici, acest proces e denumit evaluarea bonității. Adică, îți va fi verificată situația financiară (activele, datoriile), dar și valoarea proprietății cu care e garantat împrumutul.

Așadar, ți se va solicita să-ți comunici veniturile, tocmai ca banca să poată decide dacă vei putea sau nu să plătești creditul pe care urmează să ți-l ofere.

Ca o observație, băncile refuză de foarte multe ori acordarea unui astfel de credit persoanelor ce doresc să achiziționeze proprietăți în alte țări, sau celor a căror reședință nu se află în țara în care e situată banca.

Un credit ipotecar te va ajuta să-ți cumperi sau construiești locuința mult visată, însă nu imediat. Asta deoarece achitarea acesteia presupune o perioadă destul de îndelungată în care tu vei “deține” acea locuință doar parțial, ea fiind, în același timp, și garanția pe care banca o are de la tine.

Cu toate astea, dacă-ți vei plăti ratele conform contractului emis de bancă, nu vei avea nici o problemă în a te bucura de ea fără stres și griji.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui