Skip to main content

Chiar dacă sună pompos, educația financiară nu înseamnă nimic altceva decât a ști să-ți gestionezi banii într-un mod care să-ți permită să trăiești bine (asta după propriile standarde, desigur).

Și pentru că în ziua de azi totul e legat de bani într-o oarecare măsură, a învăța cum să-ți folosești veniturile ca să-ți satisfaci atât nevoile de bază, cât și dorințele, este cheia unei vieți liniștite și fericite. Cel puțin așa credem noi.

Așadar, hai să descoperim împreună care este mai exact rolul unei educații financiare și cum poți învăța singur să faci alegeri mai bune atunci când vine vorba de banii tăi.

Nivelul educației financiare în țara noastră

În ceea ce privește România, situația nu este foarte roz atunci când vine vorba de o gestionare corectă a veniturilor. Conform ultimelor statistici, suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară. Apoi, conform unui alt studiu, doar 17% din români văd economisirea banilor ca pe o prioritate.

Așadar, nu e de mirare că numai unul din cinci români înțelege noțiunile de bază ale educației financiare. Și asta poate pentru că mulți dintre ei nu au înțeles ce impact poate avea aplicarea ei în viața lor de zi cu zi.

Totuși, ca să te ajutăm să nu te numeri printre cei 4, îți vom explica mai jos cum anume te ajută să ai o bază solidă atunci când vine vorba de propriile finanțe.

Cum te pot ajuta pe tine noțiunile de educație financiară?

În primul rând, te va ajuta să-ți prioritizezi cheltuielile astfel încât cele importante să aibă mereu întâietate. Și, astfel, să nu te trezești niciodată în situația în care ți-ai consumat veniturile pe tot felul de lucruri nu tocmai necesare, și ai rămas fără bani pentru cheltuieli obligatorii (cum ar fi chiria, utilitățile sau plata unor rate la bancă).

În al doilea rând, a avea câteva noțiuni de educație financiară te va ajuta și să devii mai chibzuit cu banii tăi. Nu zicem să devii zgârcit, ci mai degrabă să fii mai mai atent pe cei dai banii și dacă acel ceva chiar o să-ți aducă un beneficiu real.

Prin urmare, prin căpătarea unei educații financiare te vei dezvolta ca persoană și vei putea lua decizii mai raționale cu privire la modul în care îți cheltui sau investești banii.

Cum îți gestionezi banii singur și într-un mod corect?

Un prim pas ar fi realizarea unui plan de viitor. Adică, începe prin a te gândi care sunt obiectivele tale. Poate vrei să accesezi o rată pentru achiziționarea unui apartament sau îți dorești să ai cel puțin două vacanțe pe an.

Prin a stabili exact care sunt planurile tale îți va fi mai ușor să-ți calculezi cheltuielile și să fii sigur că poți susține financiar acele planuri.

Planificarea financiară personală

Odată ce ai în minte, sau pe foaie, obiectivele de viitor, e important să ai o idee ce buget va necesita fiecare dintre ele. Așadar, vezi ce venit lunar sigur ai și din acela scade cheltuielile obligatorii.

Ține minte să pui ceva bani deoparte și pentru situații imprevizibile. Asta ca să nu fii luat prin surprindere și să ajungi la împrumuturi.

Regula 50/20/30

O bună modalitate prin care îți poți împărți banii astfel încât să-ți acopere atât nevoile de bază, cât și dorințele este regula 50/20/30. Cum funcționează? Destul de simplu și aparent chiar dă roade.

După cum se poate vedea și în denumire, e vorba de 3 procente pe care le vei aloca următoarelor 3 categorii de cheltuieli:

  • cele esențiale (locuință, alimentație, transport, cheltuieli medicale) – 50%
  • cele alocate satisfacerii dorințelor (ieșiri în oraș, vestimentație, vacanțe) – 20%
  • cele ce țin de priorități și siguranța traiului tău (fond de economii, bani pentru situații de urgență)

Educația financiară în cazul copiiilor

Poate ție ca adult îți e cât de cât ușor să înveți noțiunile prezentate mai sus și să le aplici, după, în viața personală. Când vine vorba de cei mici, totuși, nu ne putem aștepta să aibă aceeași responsabilitate precum adulții.

Cu toate acestea, există metode prin care îți poți educa copilul cu privire la modul în care își folosește bănuții, ca el să deprindă această abilitate încă de la o vârstă fragedă. Câteva tactici includ:

  • Să-i creezi un card pentru copii unde să-i virezi periodic o sumă de bani și să-i explici că trebuie să se descurce cu ea până la momentul în care îi vei vira altă sumă.
  • Să-i explici pentru ce sunt folosiți banii în familie ca el să poată înțelege care sunt cheltuielile esențiale. Desigur, o să trebuiască să faci asta într-un mod foarte simplu și pe înțelesul lui.
  • Să-l faci să realizeze diferența dintre nevoi și dorințe.
  • Să-i explici de ce e nevoie să economisim și cum îl poate ajuta acest lucru prin prezentarea unei situații concrete (cum ar fi un eveniment imprevizibil). Și ca să-l înveți să facă acest lucru ușor, îl poți motiva să pună în fiecare zi o sumă mică de bani deoparte. Astfel, după câteva luni el va vedea că s-au strâns câțiva bănuți și că își poate cumpăra lucrul pe care și-l dorește, ceea ce o să-l ajute să-și creeze un obicei pe termen lung.
  • Să-i explici care e valoarea banilor. De exemplu, îl poți lăsa pe el să achite când mergeți la supermarket ca să-și dea seama prin asta că fiecare lucru costă. Astfel, el va învăța să fie atent la ce își cumpără și să facă diferența între un lucru de care chiar are nevoie și unul care poate să i se pară interesant doar pe moment.

Lipsa unei educații financiare ne poate face să alegem greșit modul în care ne gestionăm banii și chiar să ajungem în situația în care nu ne permitem să ne plătim nici măcar cele necesare. De aceea, e bine ca atât tu ca adult să ai o înțelegere bună a modului în care trebuie împărțite veniturile, astfel încât să poți să-ți acoperi cheltuielile de bază și să-ți satisfaci și dorințele.

În ceea ce-i privește pe copii, ar fi bine ca și ei să înțeleagă încă de mici valoarea banilor și modul în care o gestionare bună îi poate ajuta să aibă ceea ce-și doresc.

Consideri că acest articol a fost util?

0 / 5 Nota generala 5

Numar de stele

Adrian

Adrian este editorul nostru principal, are o experienta vasta in domeniul fintech si expert in finante personale. In ultimi ani a dezvoltat o pasiune pentru educatie, dezvoltare personala si sanatate. El incearca sa explice pe intelesul tuturor probleme din sectoarele pe care le stapaneste.

Scrie un comentarui