O gestionare bună a aspectului financiar poate fi o provocare în viața oricărui om. De aceea, ar fi bine să încerci, pe cât posibil, să fii cât mai organizat în ceea ce privește banii, datoriile și, mai ales, creditele pe care le deții.
Asta ca să-ți faci tu viața cât mai ușoară și să nu trebuiască să te îngrijorezi cu privire la cât și ce trebuie să plătești lunar. Ca să te ajutăm și noi în acest sens, îți vom prezenta în articolul ce urmează ce înseamnă refinanțarea unui credit și cum ar putea fi o soluție pentru situația ta financiară.
Continut
Ce înseamnă refinanțarea unui credit pe scurt?
Refinanțarea unui credit înseamnă, practic, restructurarea creditelor tale existente alături de o renegociere a termenilor de plată, dar și a datelor de rambursare.
Așadar, dacă ai mai multe tipuri de credite la mai multe bănci sau instituții financiare, cu siguranță îți va părea mai comod să apelezi la o singură refinanțare a creditelor.
Daca iti doresti sa afli mai multe despre credite vezi articolul: Cum folosești un card de credit și ce opțiuni ai la dispoziție?
De ce să iei în considerare această opțiune?
În primul rând, pentru că vei salva timp și stres cu privire la “obligațiile de plată” pe care le ai. Apoi, să presupunem că te regăsești în nefericitul caz în care ai întârziat cu plata ratelor la creditul tău ipotecar. O refinanțare de credit te va ajuta și în acest caz. Totuși, hai să vedem care sunt toate avantajele, dar și dezavantajele, unei astfel de soluții financiare.
Avantajele refinanțării unui credit
- Te poate ajuta să-ți reduci ratele lunare la creditul pe care-l deții în cazul în care ești de acord cu prelungirea termenului de plată.
- Îți poți aduce la un loc toate creditele pe care le deții la bănci diferite. Astfel o să plătești doar o rată pe lună și doar într-un loc. Deci, vei câștiga timp.
- Îți oferă o perioadă de grație pentru plata dobânzii lucru care te poate ajuta enorm atunci când te afli în imposibilitatea de a plăti la timp.
- Poți accesa o sumă suplimentară dacă ai nevoie de mai mulți bani. Totuși, aceasta nu va putea depăși un anumit plafon maxim.
- Ai posibilitatea să alegi o altă monedă. Ofertele de finanțarea oferă diverse beneficii, printre care și schimbarea monedei imprumutului. Așadar, dacă preferi în loc de leu o altă monedă, precum euro sau dolar, poți alege o ofertă care să vină cu opțiunea asta.
Dezavantajele refinanțării unui credit
- Vine cu noi comisioane de plată. Și anume, comisionul de acordare a noului credit, cel de rambursare anticipată, cele legate de anumite asigurări sau alte taxe impuse de bancă.
- Poți întâmpina dificultăți în a-l obține. În sensul că dacă ai fost vreodată în întârziere cu plata ratelor, banca emitentă s-ar putea să-ți refuze cererea sau să-ți acorde o refinanțare nu atât de avantajoasă precum cea a unui client cu plata la zi.
- Costul total e mai ridicat. O rambursare pe termen lung vine cu avantajul unei rate lunare mai mici. Totuși, asta va însemna un credit cu o valoare mai ridicată. Deci, este bine să-ți calculezi de la bun început toate costurile care vin odată cu refinanțarea pe care o accesezi. Ca să-ți faci o imagine mai clară cu privire la acestea, te poți folosi de indicatorul DAE.
Cum accesezi refinanțarea unui credit?
În cazul în care ești hotărât să apelezi la o refinanțare, e bine să știi că ai două opțiuni la dispoziție – refinanțarea la un IFN (instituție financiară nebancară) și refinanțarea la o bancă.
Odată ce te-ai decis între cele două, următorul pas este pregătirea documentelor pe care trebuie să le depui instituția aleasă. Acestea pot fi:
- copie după buletin
- copii după actul ce dovedește că ești angajat și venitul pe care-l câștigi lunar. Adică:
- adeverința de salariu pe ultimele 6 luni;
- contractul de muncă în care e stipulată perioada de angajare;
- dacă deții un PFA te poți folosi de fișa fiscală pentru anul în curs sau anterior;
Refinanțarea este o metodă excelentă la care poți apela atunci când vrei să-ți organizezi datoriile, dar care te poate ajuta și în alte cazuri. Cu toate astea, e bine să fii informat atunci când te decizi să accesezi o refinanțare de credit. Asta deoarece vine cu costuri și taxe suplimentare, pe care o să trebuiască să le achiți către instituția care-ți oferă refinanțarea.
Consideri că acest articol a fost util?